sunnuntai 5. marraskuuta 2017

QuHa kasvaa nuorten kanssa



Kirjoittanut Johanna Stauffer, SPR VS piirin nuoriso-ohjaaja


SPR Varsinais-Suomen piiri ylläpitää QuHa:n, eli Kuuvuoren ja Halisten alueen nuorisotoimintaa yhdessä Turun kaupungin kanssa. QuHa:lla on vuosikymmeniä pitkät perinteet – alunperin nuorisotoiminta aloitti Q-vuoren nuorisotalossa. Vuoden 2017 alussa edessä olivat suuret muutokset, kun toimitilat muuttivat Kuuvuoresta Halisiin jo jonkun aikaa käynnissä olleen alueellisen painotuksen muutoksen loppuhuipennuksena. Toimintavuosiensa aikana QuHa:n toiminta on ehtinyt vaikuttaa monen nuoren arkeen. Yksi näistä nuorista on 17-vuotias Suvi. 

Kun Suvilta kysyy, milloin hän on ensimmäistä kertaa tullut mukaan QuHa:n toimintaan, häntä alkaa hymyilyttää. Hetken mietittyään vastaa varmasti ”16.3.2016”. Sitä ennen Suvi oli pikaisesti vieraillut nuokkarilla 7-luokan tutustumispäivänä, muttei vielä tuolloin innostunut. Pikkuhiljaa kiinnostus kuitenkin kasvoi ja koulussa oli kerrottu toiminnasta. Tekemisen puute ja uteliaisuus ajoivat lopulta paikalle uudelleen.

Suvi muistaa ensimmäisen käyntinsä yhtä hyvin, kuin muistaa päivämääränkin. Nuokkarille meno oli hiukan jännittänyt ja hän oli tekstaillut ohjaajan kanssa siitä, mitä nuokkari-illoissa yleensä oikein tapahtuu. Paikalle piti livahtaa kotoa salaa, koska seuraavalla viikolla, jolloin olisi ollut lupa lähteä, olisi nuokkari ollut kiinni.  Nuokkarille päästyään Suvi asettui yksinään istumaan, mutta melko nopeasti ohjaaja oli tullut kyselemään kuulumisia ja houkutellut porukkaan mukaan pelailemaan. Suvi ihastui paikkaan ja palasi paikalle yhä uudelleen – oikeastaan aina kun se vain oli mahdollista, yhä tänäkin päivänä. 

Uusia kavereita nuokkarilta

Alun jännityksestä on päästy pitkälle. Suvi on saanut nuokkarilta kavereita, joiden kanssa tulee nähtyä nuokkarin ulkopuolellakin. Pelejä on tullut opittua melkoisesti ja pelailutuokiot ovat jääneet erityisen lämpiminä muistoina mieleen. Nuokkarin ohjaajat ovat aina olleet tosi mukavia ja heidän kanssaan on pystynyt juttelemaan monenlaisista jutuista, omia murheitaankin hän on oppinut jakamaan vähän aiempaa rohkeammin. 

Nuokkarilla järjestetään säännöllisin väliajoin erilaisia teemailtoja ja tapahtumia – tyttöjen iltoja, kansainvälisyystietoisuutta lisääviä maa-iltoja, yönuokkareita, discoja… Suvi muistelee, että ensimmäiseen erityistapahtumaan osallistuessaan hän lähinnä katseli ujona sivusta. Jo syksyllä 2016 hän kuitenkin uskaltautui hakemaan mukaan nuorista koostuvaan QuHa:n päätetään! –ryhmään, joka toteuttaa osallistuvaa budjetointia suunnittelemalla QuHa:n toimintaa ja hankintoja. Niinpä tähän päivään mennessä hän on ollut jo mukana järjestämässä monia näitä tapahtumia. 



Nuoret mukana suunnittelussa

Syksyn 2016 QuHa:n päätetään! -ryhmällä oli myös erityistehtävä. Kesällä oli saatu tieto siitä, että QuHa:n toiminnalle oli löytynyt uudet tilat ja nuokkari pääsisi muuttamaan vuodenvaihteessa Q-vuoresta Halisiin. QuHa:n päätetään! -ryhmä sai tehtäväkseen suunnitella uuden tilan kalustuksen ja kaikki tarvittavat peli- ja välinehankinnat. Ryhmän kanssa tutustuttiin kaupungilta löytyviin nuorten paikkoihin ja suunniteltiin sisustusvaihtoehtoja, joista muut nuoret äänestivät suosikkejaan. Voittajasuunnitelman kanssa QuHa:n päätetään! – ryhmäläiset kiersivät kaupoissa valitsemassa kangasnäytteistä sopivimmat värit ja koeistumassa sohvat. Samoin tutustuttiin lautapeleihin ja liikuntavälineisiin. 

Yhdessä tehdystä suunnittelusta ja muuttovalmisteluista huolimatta tuleva muutto harmitti Suvia, kun Q-vuorella vietettiin viimeistä iltaa. Tuntui siltä, että tuttuun paikkaan olisi ollut mukavampi jäädä. Joululoman jälkeen nuoret pääsivät ensimmäistä kertaa valmiiksi laitettuun uuteen tilaan. ”Kyllä sitä silloin sitten ajatteli, että oli se ihan hyvä, että muutettiin”, Suvi sanoo. 

Muuttoa seurasivat avajaiset ja silloin Suvi päätti osallistua jälleen isolla panoksella. Suvi lupautui juontamaan niin kaikkien alueen asukkaiden viralliset avajaiset, kuin nuorten omatkin avajaiset yhdessä toisen nuokkarikävijän kanssa. ”Olin ihan paniikissa silloin avajaisissa, varsinkin, kun piti lukea juontoja. Sitten, kun avajaiset oli ohi, niin oli kyllä onnistunut fiilis”, Suvi kuvailee. 

Halisten nuorisotilasta järjestettiin nimikilpailu, jonka jälkeen
nuorisotila sai nimen "Huudi".

Halisten nuorisotila nimettiin Huudiksi

Huudilla arki jatkui samaan tapaan kuin aiemmin Q-vuoressa ja Suvi jatkoi käymistä. QuHa:n päätetään! – ryhmässäkin hän jatkoi. Jatkaminen tuntui hyvältä, koska usein Huudilla käydessään Suvi kuulee myös muiden nuorten toiveita ja hänen mielestään on kiva, kun pääsee vaikuttamaan toimintaan. Silti kaikkein parasta on ollut se, kun pääsi valitsemaan huonekalut ja pelit uuteen tilaan. 

Aktiivisena QuHa:laisena Suvi tarttui keväällä 2017 myös tilaisuuteen käydä Suomen Punaisen Ristin järjestämä Ensiapu 1 –kurssi Huudilla yhdessä muiden nuorten kanssa. Kurssista oli paljon hyötyä ja taitoja on jo tullut tarvinneeksikin – koulussa Suvi sattui olemaan paikalla, kun luokkakaveri menetti tajuntansa. Hän ohjasi muut hakemaan opettajaa, tarkisti tajuttoman hengityksen ja käänsi tämän kylkiasentoon. Pienen ajan sisään oppilas olikin vironnut itsekseen. 

Nuokkarikävijästä vapaaehtoiseksi

Talven mittaan Suvissa heräsi myös kiinnostus vapaaehtoisuuteen. QuHa:n toiminnassa ajoittain mukana olevat vapaaehtoiset saivat hänet pohtimaan, voisiko itsekin tehdä vapaaehtoistyötä. Ikä ei kuitenkaan vielä ihan riittänyt vapaaehtoisuuteen QuHa:lla, mutta Suvi pääsi mukaan Punaisen Ristin järjestämälle Reddie Kids-ohjaajakurssille. Jännitys nosti jälleen päätään, kun kurssi lähestyi, mutta kaikki sujui hienosti ja Suvi oppi paljon uutta: ”Jälkeenpäin olin pienten kanssa ja nekin huomasi, että toimin ihan eri lailla. Leikittiin enemmän yhdessä ja muuta” Suvi kertoo. 

Kesällä 2017 alkoivat Huudilla PAIKAL-hankkeeseen kuuluvat Nuokkarijatkot, jotka on suunnattu erityisesti 16-29-vuotiaille nuorille. Nuokkarijatkoilla mm. kokkaillaan yhdessä ja halukkaiden kanssa voidaan myös tutustua erilaisiin koulutus- ja työmahdollisuuksiin. 


Uutena ammattikoululaisena Suvi löysi paikkansa myös nuokkarijatkoilta ja osallistui nuokkarijatkojen osana järjestettyyn apuohjaajakoulutukseen. Apuohjaajakoulutuksen myötä myös aiemmin suunniteltu paikka vapaaehtoisena QuHa:n toiminnasta löytyi. Apuohjaajana Suvi on päässyt opettelemaan uudenlaisen roolin nuokkarilla – nyt pystyy jo itse huomauttamaan toisille, jos nämä hölmöilevät.  Myös jekkuilu on apuohjaajana täytynyt jättää tekemättä ja kertoa toistenkin jekuista. Apuohjaajan rooli on kuitenkin ollut mieluisa ja siinäkin roolissa nuokkari-iltoja on ehtinyt kertyä jo monia. 

”Kyllä mä QuHa:lla vielä tulevaisuudessakin käyn”, Suvi vakuuttelee. Vuoden päästä ehkä entistä enemmän apuohjaajan roolissa. Ehkä jossakin kohtaa ihan tavallisena vapaaehtoisenakin. 

* * * * * * * * * * * *

Tervetuloa mukaan toimintaan!

Ota yhteyttä Q-vuoren ja Halisten nuorisotoiminnan nuoriso-ohjaajiin:
- Anu Leppänen, anu.leppanen@punainenristi.fi / 020 701 2421
- Johanna Stauffer, johanna.stauffer@punainenristi.fi / 020 701 2422 
- halisten.nuorisotila@turku.fi