perjantai 17. maaliskuuta 2017

Haastattelussa Pauliina: Rasisminvastainen viikko 20.-26.3.

Kirjoittanut: Katja Kastman, piirin harjoittelija

[Rasisminvastainen viikko näkyy ympäri Suomen erilaisten tapahtumien ja tempausten muodossa. Sitä vietetään aina sillä viikolla, mihin YK:n rasisminvastainen päivä (21.3.) osuu ja tänä vuonna se on ensi viikon tiistai. Viikon tarkoituksena on nostaa keskusteluun rasismi ja syrjintä ja miettiä, millä tavoin voi itse vaikuttaa ja ehkäistä näiden syntyä.

Tänä vuonna viikkoa tukee #minäpäätän -kampanja ja sen tarkoitus on tuoda esille nimenomaan se, millä pienillä teoilla kuka tahansa pystyy vaikuttamaan rasisminvastaisesti. Jokaisella on mahdollisuus luoda yhdenvertaista ja ystävällistä ilmapiriiä ympärilleen. Kampanjan avulla tehdään päätöksiä, joilla tätä ilmapiiriä saavutetaan.]

...mutta kaikille tempauksille ja tapahtumille tarvitaan tekijöitä. Piirin puolesta alueen tapahtumista on vastannut monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Pauliina Pensikkala.

Mistä viikko on saanut alkunsa?
Alun perin se on lähtenyt siitä, kun vuonna 1960 Etelä-Afrikassa poliisi oli avannut tulen rauhanomaisia rotuerottelun vastaisia mielenosoittajia kohti. Näistä 69 menetti henkensä. Vuonna -66 YK julisti päivän rotuerottelun vastaiseksi päiväksi ja velvoitti jäsenmaat toimimaan tämän aatteen hyväksi. Tämän viikon aikana on siis tarkoitus puhua tasavertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan sekä herätellä ihmisiä ajattelemaan omia ennakkoluulojaan.

Mitä kaikkea viikon valmistelu edellyttää sinulta?
Minun tulee infota osastoja sekä rohkaista ja tukea heitä järjestämään tapahtumia. Sen lisäksi pidän yhteyttä yhteistyökumppaneihin, joiden kanssa keskustelemme ja suunnittelemme, jotta saisimme kampanjaa vielä näkyvämmäksi. Lyhykäisyydessään siis suunnittelua ja järjestämistä.

Kauanko valmistelut ovat vieneet aikaa?
Valmistelut on aloitettu vuoden alussa, tammi-helmikuussa, mutta taas tuntuu, että aika meinaa loppua kesken. Suunnitteluun saisi aina kulutettua enemmänkin aikaa.

Kerro jostain valmisteluista tarkemmin?
Torstaina (23.3.) järjestetään Turun Halisissa, nuorisotila Huudissa elävien tarinoiden ilta klo 18-20. Siellä pääsee siis kuulemaan kokemuksia erilaisuudesta ja samanlaisuudesta. Tehtävänäni on ollut löytää sinne sellaisia ihmisiä puhumaan, jotka haluavat kertoa omaa tarinaansa. Tarkoituksena on saattaa yhteen ihmiset, jotka eivät muuten kohtaisi ja antaa heille mahdollisuus keskustella ja sitä kautta madaltaa ennakkoluulojaan.

Vastaavanlainen tapahtuma järjestetään myös Liedossa rasisminvastaisen viikon lauantaina 25.3. klo 12-15. Tervetuloa!

Mitä viikolta voi odottaa? Miksi kannattaa osallistua?
Luvassa on paljon mielenkiintoisia keskusteluja ja kohtaamisia. Tämä viikko tarjoaa oivan mahdollisuuden miettiä, miten jokainen voi olla vaikuttamassa, millaisessa maailmassa me elämme. Ei anneta ennakkoluulojen sokaista meitä, vaan mennään avoimin mielin kohti uutta.

Mitä sinä päätät?
#minäpäätän etten tiedä, ennen kuin tiedän.



Lisää tietoja tapahtumista mm. TÄÄLTÄ...

Entä, mitä sinä päätät?
#minäpäätän #idecide #jagbestämmer


Tiesitkö että? Punainen Risti tarjoaa myös muun muassa lasten ja nuorten kanssa työskenteleville TYÖKALUJA rasismin vastaiseen työhön.