torstai 2. maaliskuuta 2017

Punaisen Ristin Elämänohjeet ...tai ainakin melkein

Oletko kuullut Punaisen Ristin seitsemästä periaatteesta...?
Nuo seitsemän periaatetta ohjaavat Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun toimintaa ympäri maailman. Jos et ole aiemmin kuullut näistä, olet todennäköisesti ainakin nähnyt ne, sillä ne on painettu SPR:n vapaaehtoisten liiveihin, ilmapalloihin, roll-upeihin jne.

Nyt saat tietää, mitä nuo sanat todellisuudessa tarkoittavat SPR:n toiminnan kannalta sekä miten voisit ottaa ne käyttöön omaan arkeesi!

Kuvaaja: Alejandro Lorenzo / SPR:n aineistopankki

 1. Inhimillisyys

"Inhimillisen kärsimyksen estäminen ja lievittäminen kaikin tavoin on Punaisen Ristin tärkein tehtävä ja toiminnan päämäärä. Sen tavoitteena on suojella elämää, terveyttä ja ihmisarvoa. Se edistää ihmisten välistä ymmärrystä, ystävyyttä, yhteistyötä ja pysyvää rauhaa."
Kohtaa ihmiset sellaisena kuin he ovat. Jokaisella meistä on sekä puutteemme että vahvuutemme - se tekee meistä kaikista omanlaisia ja sitä kautta arvokkaita.
Arkivinkki: Tervehdi naapureita, hymyile vastaantulijoille katsomatta ensin ulkoista olemusta, ole ystävällinen ympärillä olevillesi. Ihmisten arvosteleminen on luonnollista, mutta yritä saada itsesi kiinni niistä ajatuksista, jotta pystyt muuttamaan niiden suuntaa!

2. Tasapuolisuus
"Punainen Risti pyrkii lievittämään ihmisten kärsimyksiä pelkästään avun tarpeen, ei kansallisuuden, uskonnon, rodun, poliittisten mielipiteiden tai yhteiskunnallisen aseman perusteella. Se antaa etusijan niille, jotka ovat suurimmassa hädässä."
Pyri huomaamaan, jos joku on allapäin tai muuten avun tarpeessa. Käy rohkeasti kysymässä, mikä on vialla ja ole se avunantaja, mitä saatat itsekin joskus tarvita.
Arkivinkki: Kysele ventovierailtakin, mitä heille kuuluu ja kuuntele vastaus. Jos esiin nousee jotain huolenaiheita, voitte yhdessä miettiä ratkaisuja ja vaikka ette ratkaisisikaan kaikkia maailman epäkohtia, ainakaan toinen ei koe kamppailevansa asian kanssa yksin.

3. Puolueettomuus
"Voidakseen nauttia kaikkien osapuolten luottamusta ja auttaa kaikkia uhreja Punainen Risti pidättäytyy kannanotoista vihollisuuksien yhteydessä eikä milloinkaan sekaannu poliittisiin, aatteellisiin, uskonnollisiin tai kansallisiin ristiriitoihin."
Kun keskustelet ihmisten kanssa, yritä päästä näkemään asia toisenkin näkövinkkelistä, äläkä suoraan lyttää toisen kantoja. Asioista saa olla eri mieltä, mutta keskustelun voi aina hoitaa asiallisesti ja toista kunnioittaen.
Arkivinkki: Kun tapaat ihmisiä, ketkä edustavat aatteita, jotka poikkeavat omistasi, kysele ja yritä ymmärtää, miksi he ovat asioista sitä mieltä.

4. Riippumattomuus
"Punaisen Ristin liike on itsenäinen. Vaikka kansalliset yhdistykset toimivat humanitaarisissa tehtävissä oman maansa hallitusten apuna ja ovat maansa lainsäädännön alaisia, niiden tulee säilyttää itsemääräämisoikeutensa niin, että ne voivat aina toimia Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti."
Arvosta itseäsi ja mielipiteitäsi. Älä pyytele anteeksi olemassaoloasi - kuten jo aiemmin tuli todettua: jokainen meistä on arvokas. Kun kunnioitat sekä muita että itseäsi, pystyt tekemään sujuvaa yhteistyötä kenen tahansa kanssa.
Arkivinkki: Pysähdy pohtimaan omia vahvuuksiasi (ja niitähän on!) ja opi arvostamaan niitä.

5. Vapaaehtoisuus
"Punainen risti on vapaaehtoisjärjestö, jonka toiminta on kaikin tavoin pyyteetöntä."
Auta apua tarvitsevia, piristä muiden päivää vain koska voit! Tee niin, koska haluat ja pystyt. Älä siksi, että hyötyisit siitä. Vaikka todellisuudessa saat kyllä itsellesikin hyvän mielen :)
Arkivinkki: Jätä perheenjäsenelle iloinen viesti tai yllätä sellainen ystävä kuulumisilla, josta et ole hetkeen kuullut. Jaa arjen pieniä iloja ympärillesi.

6. Yleismaailmallisuus
"Kansainvälinen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike on yleismaailmallinen. Sen kansalliset yhdistykset ovat tasavertaisia ja niillä on yhtäläiset velvollisuudet auttaa toinen toisiaan."
On hyvä tiedostaa, että ympärillä on myös muita, eikä maailma pyöri yhden ihmisen tai maan ympärillä. Älä anna rajojen rajoittaa, vaan mieti, miten pääsisit niiden yli.
Arkivinkki: Mene oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Tutustu vieraisiin kulttuureihin, lue uutisia jostain kauempaa ja jos osaat, uskalla puhua itsellesi vähän vieraammalla kielellä ihmisten kanssa.

7. Ykseys
"Kussakin maassa voi olla vain yksi Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistys, joka on avoin kaikille maan kansalaisille ja ulottaa toimintansa koko maan alueelle."
Sinä olet paras versio sinusta. Levitä osaamistasi ja vahvuuksiasi niin pitkälle kuin jaksat (Huom! Omat voimavarasi huomioiden).
Arkivinkki: Voit aluksi asettaa tavoitteita itsellesi, esim. yhden hyvän teon tekeminen päivässä. Myöhemmin voit nostaa tavoitteitasi, kun huomaat, että niistä muodostuu sinulle tapa.



Kuvaaja: Maria T. Lehtman / SPR:n aineistopankki
Välillä voi tuntua, ettei yhden ihmisen muutokset vaikuta sen suuremmin, mutta mieti asiaa vastaanottajan kannalta! Voi olla, että pieni tervehdys pelastaa hänen päivänsä. Ja vaikkei sillä olisikaan suurta vaikutusta ympäristöösi, ainakin voit jatkaa elämääsi hyvällä omallatunnolla :)
 

Mitä luulet? Tulevaisuudessa voi olla, että Punaisen Ristin periaatteet pomppivat silmillesi siellä, missä SPR on!

(Lähde: Sitaateissa olevat periaatteiden kuvaukset otettu Punaisen Ristin sivuilta)

Tämän jutun on kirjoittanut piirin harjoittelija Katja Kastman