maanantai 25. syyskuuta 2017

Mahdollisuuksien tori täynnä potentiaalia

Kirjoittanut: Outi Ollila, monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä


Tämän vuoden Mahdollisuuksien tori (17.9.2017) sai kylpeä ihanassa syksyisessä auringonpaisteessa. Vapaaehtoisena paikalla olleen Hannan kanssa pakkailimme toimistolla mukaan otettavia esitteitä laatikoihin heti aamutuimaan. Kasasimme kimpsut ja kampsut pyöriemme päälle ja lähdimme kuljettamaan esitteitä ja rekvisiittaa kohti Vanhaa suurtoria. Olimme jo aiemmin mobilisoineet vastaanottokeskuksesta raavaita miehiä avuksi siirtämään tapahtumassa käytettäviä kojuja kaupungin varastolta suurtorin sisäpihalle, mistä suuri kiitos heille! Naisporukkaamme liittyi vielä piirin nuoriso-ohjaaja Johanna ja tuossa tuokiossa saimme kojun pystyyn, vaikka osaset eivät ihan ekalla kerralla asettuneetkaan kohdilleen. Olimme kuitenkin valmiita viisitoista minuuttia ennen Mahdollisuuksien torin virallista avaamista klo 12.


Johanna ja Hanna pystyttämässä kojuamme Mahdollisuuksien torilla.

Tilaisuuden avasi Kepa ry, joka on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja kehityskysymysten asiantuntija. Mahdollisuuksien torilla Turussa järjestöjä oli esillä noin 40. Lavaesiintyjiä oli monista eri kulttuureista: tanssia, laulua, voimistelua ja henkilökuvia. Esiintymisasujen monenkirjava kauneus ja hyvin harjoiteltujen esitysten taidokkuus veivät välillä huomiomme oman asiamme esittelystä pois, mutta onneksi meitä oli monta. Iltapäivällä joukkoomme liittyi vielä uusi vapaaehtoinen, Markku.



Hanna ja Markku esittelemässä Punaisen Ristin moninaista toimintaa,
myös humanitaarisen oikeuden kursseja.

Sondip ry (Varsinais-Suomen monikulttuuristen yhdistysten liitto ry.) vastasi toritapahtuman käytännön järjestelyistä. Kaikki olikin todella hyvin organisoitua, paikkojen jakamisesta aina esittelijöiden huoltoon saakka. Niin sanotulla backstagella saimme kahvia, teetä ja pientä purtavaa sekä mahdollisuuden lepuuttaa hetken jalkojamme. Sondip ry:stä sen verran, että se tuottaa Turun kaupungille myös Skanssissa hienosti toimivan Infotori-palvelun (tietoa ja neuvontaa maahanmuuttajille asiakkaan omalla kielellä).

Mahdollisuuksien torin asiakkaina ja alueen läpi kävelijöinä oli paljon nuoria lapsiperheitä ja opiskelijoita, mutta myös vanhempia ihmisiä ja eläkeläisiä. Monet vanhemmista henkilöistä pysähtyivät päivittelemään nykyajan menon kovuutta ja sydämettömyyttä. Jotkut pudottivat vielä lahjoituksensa keräyslippaaseemme, vaikka olimmekin vähän Nälkäpäiväkeräyksen jälkijunassa. Karkit maistuivat pienemmille ja moni lapsi lähti kojultamme ihastuksissaan pari uutta tarraa mukanaan.


Punaisen Ristin kojulla oli arvaustehtävä. Lapsille oli jaossa tarroja ja kaikenikäisille karkkeja.

Arvaustehtävänä ohikulkijoille oli, että kuinka monta vankia Punainen Risti tapasi vuonna 2016. Yleisimmät arvaukset sijoittuivat vastauksia johdattelevan janamme puoliväliin, mutta oikea vastaus oli yli 980 000 vankia. Melkein miljoona vankia sai viime vuonna vieraakseen Punaisen Ristin komitean työntekijän. Yksi syksyllä järjestettävistä kursseistamme onkin humanitaarisen oikeuden kurssi, jolla pääsee tutustumaan siihen, mitä allekirjoittamamme Geneven sopimukset meiltä ja muilta edellyttävät.




Musiikkiesitykset ja henkilökuvat vetivät väkeä Mahdollisuuksien torille.


Mahdollisuuksien torin näyttämöllä Yarub ja Ismail kertoivat oman tarinansa - ensikosketuksensa Punaisen Ristin toimintaan sekä miten he edelleen jatkavat järjestön toiminnassa mukana. Kojulla meiltä kyseltiin paljon tulevista ystävätoiminnan kursseista, ensiapukursseista, nuorisotoiminnasta ja mahdollisuudesta osallistua monikulttuuriseen toimintaan. Kerroimme toiminnasta ja jaoimme esitteitä kyselijöille. Yleinen neuvomme oli, että osallistumalla johonkin itseä kiinnostavista kursseistamme, pääsee helposti mukaan toimintaan ja sen jälkeen pysyy hyvin ajan tasalla ja voi kokeilla monenlaista yhdessä tekemistä. Tärkeintä on, että jokainen löytää juuri sen oman tapansa auttaa ja osallistua. Vapaaehtoistyön on oltava mukavaa ja mielekästä, silloin se toimii ja on antoisaa sekä auttajalle että avun saajalle. Punaisella Ristillä on innostavaa toimia yhdessä ja yhteisten päämäärien saavuttamiseksi. Samalla on osa maailmanlaajuista yhteisöä, joka kantaa ja jonka toiminta on merkittävää monellakin mittarilla mitattuna.