perjantai 18. toukokuuta 2018

Ne erilaiset risteilyt


Kirjoittaja on SPR Aurajoen osaston puheenjohtaja Antero Kautto
Kuvat: Antero Kautto
Viking Line järjestää keväisin ja syksyisin laivalla turvallisuus- ja evakuointiharjoitukset, joihin on erittäin ainutlaatuista päästä mukaan potilaaksi ja näin ollen avustamaan henkilökuntaa tosielämän tilanteiden ja skenaarioiden harjoittelussa. Henkilökunta saa hyvää harjoitetta tärkeän asian suhteen ja ulkopuolelta tulevat potilaat antavat myös aitouden tuntua harjoitteluun.


Tästä se harjoitus alkaa!


Harjoitus aloitetaan alkubriiffauksella, jossa laivan henkilökunnasta harjoituksesta vastuussa olevat toivottava harjoitukseen tulevat tervetulleeksi ja samalla jaetaan potilasroolit. Roolit vaihtelevat laidasta laitaan, on savua hengittäneitä, hankalia humalaisia esittäviä, infotiskiä kuormittavia yms. Yleensä laivan harjoitus koostuu tulipalosta jossain päin laivaa ja lisäksi tehtävään on vielä tuotu mukaan jokin toinen tilanne, esim. pyromaani tai komentosillalle tunkeutuvat. Harjoitus viedään niin pitkälle, että annetaan käsky jättää laiva ja tämän jälkeen jokaisen ”matkustajan” ja henkilökunnan jäsenen on siirryttävä pelastusasemille. Pelastusasemilla henkilökunta vielä harjoittelee pelastusveneiden ja mahdollisesti pelastuslauttojen tai -sukkien käyttöä. Harjoituksen päättymisen jälkeen kokoonnutaan vielä nopeasti käymään läpi, miten harjoitus meni potilaan näkökulmasta ja näistä viedään terveiset henkilökunnan omaan purkutilaisuuteen. Yleensä lopuksi kiitoksena harjoituksesta potilaat pääsevät vielä syömään hyvää ruokaa messiin ja tämän jälkeen kotimatkalle.

Monesti harjoitukset suoritetaan Viking Gracella ja Amorellalla kahdesti henkilökunnan vaihtuessa, mutta tähän vaikuttaa aina huoltotelakointien ajankohta ja tarve. Ajallisesti harjoitus vie aikaa muutaman tunnin per laiva arkipäivänä riippuen, miten nopeasti se saadaan vedettyä läpi.

Savun merkkejä

Olen kaveripiirissä tullut tunnetuksi siitä, että matkustan puolison kanssa paljon laivoilla sekä Suomessa että ulkomailla, jolloin risteilyalukset ja risteily yleensäkin on lähellä sydäntä ja meidän yhteinen ”harrastus”. Yleinen kommentti on jo ”taas ne on risteilemässä”, kun ilmoittaa taas jostain lähestyvästä risteilystä sosiaalisessa mediassa kaveriporukalle. Sain aikoinaan sähköpostiin piiritoimistolta kutsun, että tarvittaisiin potilasrooleihin ihmisiä laivan harjoitukseen ja olen saanut osallistua harjoituksiin noin 5-6 kertaa kuluneiden vuosien aikana ja joka kerta se on aina yhtä mukavaa päästä ns. kulissien taakse näkemään, miten laivalla toimitaan esim. tulipalotilanteessa, koska normaalina risteilymatkustajana näihin tilanteisiin ei yleensä törmää.


Rooleissa olen saanut olla mm. savua hengittänyt asiakas hytissä, käteen syvän viiltohaavan saanut asiakas, kuormittanut infopisteen työntekijöitä kysymyksillä sekä sekoittamalla heidän työtään muiden ”asiakkaiden” kanssa sekä ehkä mielenkiintoisin harjoitus oli olla pyromaanina, joka sytytti Viking Amorellan saunaosastolla tulipalon toisen henkilön kanssa. Voi todeta, että en muista koskaan lähteneeni niin nopeasti saunaosastolta palomiehen viemänä käytävään, kun yrität pyytää hänen kanssaan selfietä pyromaaniblogia varten. Mutta on minut myös palomies kantanut hytistä pitkän käytävän hoitopaikalle oltuani savua vahvasti hengittänyt potilas, jolla ei jalat kantaneet. Siinä osaa kyllä arvostaa, mihin henkilökunta on valmis auttaessaan potilaita. Harjoituksissa on myös vahva painotus siinä, että me potilaana olevat emme vahingoita henkilökuntaa ja henkilökunta käsittelee myös meitä harjoitukseen osallistuvia varoen.

Potilasrooleihin eläytymistä

Kokemuksena harjoitukset ovat upea/ainutlaatuinen tapa päästä mukaan näkemään eri viranomaisten työtä yhdessä laivan henkilökunnan kanssa ja samalla myös saa käyttää omaa luovuuttaan eläytyessään potilaan rooliin. Sekä on se tietysti erilainen tunnelma vierailla laivassa, jonka hyttikäytävät yms. ovat yleensä aivan aution hiljaisia verrattuna siihen, että olisi normaalilla risteilymatkalla. Joka kerta laivalta poistuessa viimeisen harjoituksen jälkeen jo odottaa seuraavaa kertaa. Ehdottomasti suosittelen hyppäämään mukaan, jos tämäntapainen harjoitus kiinnostaa ja potilaita kaivataan kaikista ikäluokista mukaan. Mitä enempi meitä on paikalla, sitä enempi harjoituksesta henkilökunnalla riittää tekemistä.