perjantai 4. toukokuuta 2018

Varmuudella erilainen työpäivä


Kirjoittaja on projektipäällikkö Miska Keskinen

Joulukuussa 2017 tulin sanoneeksi ääneen: ”Eikö tämän TET-projektin, turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden työelämään tutustuminen -projektin, tuloksia voisi viedä tiedoksi ulkomaille toisten kansallisten yhdistysten tiedoksi ja käyttöön?”

Siitä se ajatus sitten lähti.

Tammikuussa 2018 keskustoimistosta kysyttiin, voidaanko TET-projektia esittää PERCOn kokouksen esityslistalle Unkariin. Maaliskuun alussa tuli varmistus ja kutsu: Tervetuloa esittelemään projektin tuotoksia! Nyt alkoi olla jännittävät paikat.


Mikä on PERCO?

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton toimielin. PERCO is the Platform for European Red Cross Cooperation on Refugees, Asylum Seekers and Migrants. It was launched in Copenhagen in August 1997.






Huhtikuun 19. päivä oli se hetki. Käsittääkseni ensimmäisenä projektina Varsinais-Suomen piiristä TET-projekti esiteltiin kaikille Euroopan maiden kansallisten yhdistysten edustajille. Eikä ole kovin tavanomaista sekään, että valtakunnallistakaan projekteista noin vain pääsee puhumaan tämmöisille foorumeille.
Minulle oli annettu 30 minuuttia aikataulusta. Aikataulusta, joka oli jo tiukka muutoinkin ja taukoja ei juuri pidetty. Ja minä taatusti käytin sen 30 minuuttia. Ja kyllä, kyllä kannatti matkustaa sen takia.

Miten tähän on päästy?

2015 marraskuussa Varsinais-Suomessa aloitettiin tämä projekti, joka 2016 laajeni valtakunnalliseksi. Varsin nopeasti projektin perustoiminnot löivät itsensä läpi. Turvapaikanhakijoiden osaamiskartoitukset Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa ja niiden hyödyntäminen turvapaikanhakijoiden työelämään tutustumisjaksoina olivat tulleet jäädäkseen. Tähän mennessä osaamiskartoituksia on tehty 1900 kpl ja työelämään tutustumisjaksoja on toteutunut 880 kappaletta.

Projektin vaikuttavuuteen lasketaan se, että 159 turvapaikanhakijaa on saanut palkallista työtä projektin myötävaikutuksella. Ja lukemat kasvavat.

Esimerkiksi Satakunnan piirissä työikäisistä asiakkaista vastaanottokeskuksissa 15% on palkallisessa työssä. Rauman vastaanottokeskuksessa 30% työikäisistä on palkallisessa työssä, heistä on tullut veromaksajia.


Osaamiskartoitus tehdään asiakkaalle vastaanottokeskuksessa. Kysymykset on käännetty omalle kielelle, mutta haastattelu kirjataan suomeksi tai englanniksi. Turvapaikanhakijan osaamista kysytään sekä formaalista koulutuksesta että työkokemuksesta. Mutta erityisesti nonformaalista harrastuneisuudesta ja osaamisesta, mikä ei ole todistuksiin tai koulutuksiin sidonnaista. Osaamiskartoitus on siis parhaimmillaan voimavarakeskustelu. Asiakas saa kartoituksen mukaansa tulosteena. Ajatus on, mahdollisen oleskeluluvan myötä, että asiakas voi viedä kartoituksen TE-toimistoon.

Jos hyvin käy, jo turvapaikanhakuvaiheessa löytyy suomalaisesta työelämästä tutustumispaikka. Puhumme tet-jaksosta. Tet-jakso on 6 tuntia päivässä yhdestä maksimissaan kolmeen viikkoon pitkä tutustumisjakso työelämään. Se on vastikkeetonta. Turvapaikanhakija ei saa palkkaa. Parhaimmillaan sekä työelämäkumppani että turvapaikanhakija hyötyvät kokemuksesta. Tavoitteena on nopeuttaa kotoutumista työelämään tutustumisjaksojen avulla. Malli on Punaisen Ristin kehittämä.

Jos tiedät työelämästä mahdollisia tutustumispaikkoja turvapaikanhakijalle, sellaisen voi ilmoittaa osoitteessa www.punainenristi.fi/tet

Projektin vaikuttavuuteen luetaan myös toiminta viranomaisten suuntaan. Tavoitteena oli saada maahanmuuttovirasto kiinnostumaan osaamiskartoituksista. Ja näin myös tapahtui. Siellä on nyt alkanut projekti, missä asiaa viedään eteenpäin osaksi vastaanottokeskusten toimintoja tulevaisuudessa. Ei hassumpaa!

Siitä Unkarin vierailusta vielä

30 minuuttia ei ole paljon. Mutta kun asian tiivistää ja yrittää esittää sellaisesta näkökulmasta, joilla kiinnostuksen saa heräämään, voi onnistua.

Esitin Euroopan Punaisen Ristin ja Puolikuun ammattilaisille kolme kysymystä.

1. Me teemme tällaista. Tehdäänkö jossain muussa maassa tätä?
2. Jos ei tehdä Punaisen Ristin toimesta, tekeekö joku muu, voisimme jakaa kokemuksia. 
3. Ja jos ette tee vielä, mutta kiinnostutte mallista, meiltä saa vinkkejä.

Johan alkoi kysymyksiä sadella yleisöstä. Ilmeisesti missään ei vastaavaa ole tehty.

Terveisin projektipäällikkö Miska