maanantai 2. heinäkuuta 2018

Aurinkoa, ilmapalloja ja periaatteita!



Kaisa Rajalaakso
Kirjoittaja toimii vapaaehtoisena SPR Ruissalon osaston monikulttuurisuustoiminnassa

Punaisen Ristin toiminta on monipuolista. Järjestö on mukana monessa tapahtumassa ja järjestää vuosittain tuhansia tempauksia ympäri suomen. Toiset isompia, toiset pienempiä, mutta aina kun menemme paikalle, on siellä iloinen vastaanotto ja usein kuulee kommentin; “Ai kun kiva, Punainen Risti on täällä. Mitäs kaikkea te järjestätte tällä kertaa?” Näistä jo pelkästään tulee iloiselle tuulelle, sillä se on käsin kosketeltavaa miten järjestö on osannut luoda ympäristön joka koetaan ystävälliseksi, auttamishaluiseksi ja helpoksi lähestyä.

Helatorstaina järjestimme perinteisen Ruissalon osaston tapahtuman Honkapirtillä, Turun Ruissalossa. Päivän aiheena oli auttajakurssi ja Punaisen Ristin toiminnasta kertominen. Päivä alkoi iloisesti, sää suosi meitä ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta, ruoho oli alkanut juuri muutamien aurinkoisten päivien ansiosta vihertää ja puissa lehdet kasvoivat täyttä vauhtia.

Ihmisiä saapui hiljalleen syömään ja kahvittelemaan Honkapirtille ja muutamat mittauttivat verenpaineensa ja kyselivät Punaisen Ristin toiminnasta. Ilmapalloja jaettiin lapsille. Meille vapaaehtoisille tiedossa oli myös ilmapallon metsästystä, kun tuuli sen verran kovasti, että ilmapallot lentelivät tuulessa sinne ja tänne. Ilmapiiri oli kevyt ja kaikilla hymy herkässä.

Inhimillisyys

Tätä kaikkea kun ajattelee, nousevat Punaisen Ristin periaatteet mieleen ja päällimmäisenä näistä erityisesti Inhimillisyys. Inhimillisyys, ihmisyys, suvaitsevaisuus. Toisten kunnioitus ja hyväksyminen kaikenlaisina ja kaikissa tilanteissa. Se on tässä ajassa ja maailmassa harvoin tavattu ylellisyys, jota kannattaa suojella kuin sukupuutossa olevaa uhanalaista eläinlajia.

Inhimillisyyden periaate ei ainoastaan ole sitä, miten kohtelemme toisiamme vaan se on humaani käsite, joka koskee tänä päivänä kaikkea tekemistä. Miten reagoit asioihin? Miten ennakkoluulot vaikuttavat arvosteluusi? Onko erilaisuus uhka vai mahdollisuus? Valitettavan usein törmää väistämättä siihen että puheenaiheet liittyvät vain toisten arvostelemiseen ja poissulkemiseen sosiaalisen hyväksynnän piiristä.

Kävin hiljattain YK kansainvälisessä päämajassa vierailulla. Siellä tuli myös hyvin selvästi esiin inhimillisyys, sen tärkeys, ja mitä se merkitsee maailman mittakaavassa. On hyvä että on ryhdytty pelkän taloudellisen tasapainon lisäksi mittaamaan muita onnellisuuteen ja hyvinvointiin perustuvia indeksejä. YK linjaa mm. sivuillaan seuraavasti:

"Inhimillinen kehitys lähtee ajatuksesta, että kehitys on paljon muutakin kuin kansantalouksien kasvua. Tavoitteena on maailma, jossa jokainen ihminen voi mahdollisimman pitkälle itse valita, millaista elämää haluaa elää. Inhimilliseen kehitykseen kuuluu viime kädessä kaikki, mitä ihmiset pitävät hyvänä, arvokkaana ja tavoiteltavana – esimerkiksi turvallisuus, ihmisoikeudet ja tunne osallisuudesta yhteiskuntaan."

Olen onnekas kun saan toimia osana järjestöä jossa tämä periaate on sydäntä lähellä. Inhimillisesti kaikkialla ja kaikkia varten. Se on Punainen Risti!