perjantai 7. huhtikuuta 2017

”Olet kokenut jotain järkyttävää” - Henkisen tuen kurssi

Kirjoittanut: Katja Kastman
Piirin harjoittelija


Monille on usein tuttuja SPR:n järjestämät EA-kurssit, mutta oletko kuullut Punaisen Ristin Henkisen tuen kursseista?

Itselläni oli mahdollisuus osallistua Henkisen tuen peruskurssille ja oppia, miten kriisitilanteen läpikäynyt ihminen oireilee ja miten häntä voi parhaiten auttaa. Henkisen tuen perusperiaatteena on palauttaa tai jopa luoda uudelleen ihmisen turvallisuuden tunne. Tärkeintä siinä on rauhallinen ja läsnäoleva ilmapiiri.


Lähde: Suomen Punainen Risti
Henkisen tuen vapaaehtoiset toimivat kriisitilanteessa viranomaisten apuna. Heidän tehtävänään on toimia niin ikään ensiapuna kuunnellen ja lopulta ohjaten henkilö joko läheisten pariin tai ammattiauttajalle, tilanteesta riippuen. Vapaaehtoisen on myös tärkeää tietää faktoja ihmisen käyttäytymisestä, jotta niitä voi jakaa eteenpäin – faktojen tiedostaminen saattaa myöhemmin auttaa henkilöä asian käsittelyssä.

Kuvaaja: Katja Kastman

Kurssin aikana kävimme läpi muun muassa, minkälaisia kriisejä ihminen voi kokea, mitä ihmiselle tapahtuu kriisin aikana, miten kokonaisvaltaisesti kriisit vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun ja sitä kautta, miksi henkinen tuki on niin tärkeää.




Miksi kurssille?

Kaikki kohtaavat elämänsä aikana niin pieniä kuin suurempiakin kriisejä. Kurssilta saa hyvää tietopohjaa, jotta pärjäisi itse kriisitilanteessa paremmin ja ymmärtäisi tilanteen psykologista puolta. Kurssilta löytyy myös keinoja siihen, miten tuttavan kriisiä pystyy käsittelemään ja ymmärtämään paremmin sekä toimimaan aidosti ystävän tukena.

Itse lähdin mukaan myös hakemaan eväitä työelämään, sillä opiskelen alaa, jossa ollaan paljon tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Siinä missä ensiapukin, henkisenä tukena oleminen on kansalaistaito ja niitä tilanteita, joissa sitä taitoa tarvitaan, voi tulla vastaan missä vain. 



 Kurssikouluttajani Hanna Saarelan mukaan kolme tärkeintä asiaa,
 jotka hän toivoo kurssin käyneiden muistavan: 

  •  Reagoiminen on luonnollist
  •  Auttaminen vaatii uskallusta (mutta se kannattaa!) 
  •  Auttajakin tarvitsee tukea ja apua 

Kurssille osallistuminen ei velvoita toimimaan vapaaehtoisena henkisen tuen parissa – vaikkakin se on sen jälkeen mahdollista!
Jos sinua kiinnostaa osallistua kurssille, seuraa tulevia henkisen tuen peruskursseja tapahtumakalenterista ja/tai kysy lisätietoja piiritoimistolta.


”Uskalla välittää” 

Todistus kädessä on helppo hymyillä!