perjantai 28. joulukuuta 2018

Oppia ja ymmärrystä nuorten kanssa työskenteleville


Jenna Tamminen

Hain lisäoppia nuorten kanssa työskentelemiseen käymällä Suomen Mielenterveysseuran Nuoren mielen ensiapukurssin. Tässä kokemuksia kurssilta.

Aloitetaan matka nuoruuteen, siihen omaan nuoruuteen – koska tahansa se olikin. Minkälainen olit silloin, missä asuit, mitä kuuntelit, mikä oli tärkeää? Näillä kysymyksillä ja pienoisella aikamatkalla virittäydyimme aiheeseen. Toisilla aikaa omasta nuoruudesta oli vierähtänyt enemmän ja toisilla vähemmän. Jotkin asiat tuntuivat kuitenkin pysyvän samoina, kuten esimerkiksi pohdinnat omasta riittämättömyydestä, kehon muutoksista, sosiaalisista suhteista ja ihastuksista. Valitettavan moni myös kertoi joutuneensa kokemaan koulukiusaamista.

Vielä aikuisenakin voi tuntea olevansa hukassa ja sitä etsii itseään. Nuoruuteen nuo tuntemukset vääjäämättä kuuluvat, kun ei ole enää lapsi muttei ihan vielä aikuinenkaan. Ihmisen mieli on loppujen lopuksi kovin hauras ja siitä tulee pitää huolta. Erityisesti nuoren mieli on myllerryksessä ja moni nuori kaipaa ymmärrystä sekä tukea. Eikä pidä unohtaa sitä, että aivan kuten esim. liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla ylläpidetään kehon hyvää terveyttä, pitää myös mielen terveyttä vahvistaa ja ylläpitää!

Koulutusta saamassa paikalla oli nuorten kanssa työskenteleviä sekä vapaaehtoisia. Kaikkia yhdisti yhteinen mielenkiinto, kuinka ymmärtää ja tukea nuoria paremmin. Kaksi kontaktipäivää olivat melko intensiiviset, joskin myös keskustelulle oli aikaa. Viimeisenä päivänä kävimme kuvia tukena käyttäen kurssipalautetta läpi; mitä oli jäänyt käteen? Jokaiselle oli tullut jotain, joko aivan uusia ajatuksia tai sitten vahvistusta aikaisemmille.

Eniten meitä puhutteli internetin mahdollisuudet ja nimenomaan sosiaalinen media. Kuinka nuorten maailma ja ennen kaikkea sosiaaliset kontaktit niin hyvässä kuin pahassa ovat täysin mullistuneet aikaisempiin sukupolviin nähden. Eikä tarvitse edes mennä vuosikymmeniä taaksepäin, vaan muutos on tapahtunut hyvin nopealla aikataululla.

Kurssi ja keskustelu jatkuu meilläkin vielä internetin puolella, sillä osa kurssista suoritetaan verkko-opintoina. Edes jo päälle pukkaavat joulukiireet eivät onneksi ole este saattaa kurssia loppuun, sillä verkkotehtäviä voi tehdä aina vuoden loppuun saakka. Aihepiiriin voi myös syventyä enemmän saamamme kurssikirjan myötä.