torstai 18. toukokuuta 2017

Haastepiirissä Antero Kautto

[Haastepiiri on SPR Varsinais-Suomen piirin toimijoiden oma mahdollisuus haastaa mukaan muita toimijoita yli osaston rajojen. Haasteen saaja voi olla vapaaehtoinen, jäsen, työntekijä tms. - niin uusi kuin vanha tekijäkin!]

1. Kuka olet?

Antero Kautto, Aurajoen osaston puheenjohtaja ja piirin nuorisotoimikunnan jäsen.

2. Mitä kaikkea osastossasi tapahtuu?

Osaston toiminta on muuttunut viimeisten vuosien aikana paljon ja osaston vahvuutena on ollut kerhotoiminta ja humanitaarinen oikeus. Tarkoitus on tauon jälkeen jälleen aktivoida lasten- ja nuorten kerhotoimintoja Varsinais-Suomen piirin uuden nuorisotilan Huudin myötä. Kesäksi osasto suunnittelee uutena toimintana lapsille kesäkerhoa aamupäiviksi parin viikon ajaksi,  kerhossa opetettaisiin leikin kautta ensiapua.

3. Mikä on roolisi Punaisessa Ristissä ja miten olet lähtenyt toimintaan mukaan?
Oma vapaaehtoisen urani alkoi Punaisessa Ristissä syksyllä 2004 hyvän ystäväni Teemun puhelinsoitolla ja kysymyksellä ”haluaisitko lähteä mukaan uuden perustetun osaston hallitukseen?”. Se sattui sopivasti, ja niinpä kokouksessa hyppäsin mukaan uuden Aurajoen osaston hallituksen jäseneksi ja olen siitä asti ollut mukana osaston hallituksessa. Vuosien saatossa olen päässyt toimimaan eri vastuutehtävissä ja viimeiset pari vuotta olen luotsannut osastoa varapuheenjohtajana sekä nyt viimeisimpänä puheenjohtajan roolissa.

Punaisen Ristin nuorisopuoleen tutustuin heti seuraavana keväänä osaston hallitukseen pääsyn jälkeen. Osallistuin Rovaniemellä järjestettyyn Punaisen Ristin valtakunnalliseen nuorisoparlamenttiin ja tämän jälkeen olen ollut joka vuosi mukana nykyisin nuorten vuosikokoukseksi kutsutussa tapahtumassa.

Varsinais-Suomen piirin nuorisotoimikuntaan pääsin vuonna 2011 ja olen sitä kautta voinut olla mukana kehittämässä erilaisia nuorisojuttuja piirin alueella. Työskentely nuorisotoimikunnassa on ollut helppoa hyvän porukan kanssa. Monet naurut on naurettu nuorisotoimikunnan reissuissa ympäri Suomea mm. nuorten vuosikokouksiin osallistuessa sekä tehty työtä yhdessä muiden piirien nuorten kanssa. Ja kertoo kyllä jotain porukan motivoituneisuudesta, kun yhtenäkin kertana porukka tuli autokyydillä yhtä soittoa Kuopiosta kokousten jälkeen Turkuun - siinä oli takapuolet koetuksella ja saimmekin kotimatkasta tiivistettyä hauskan sloganin ”V-S piirin rautaperseet”.

4. Mikä on toiminnassa parasta / mitä se antaa?

Alusta alkaen Punainen Risti on itselleni ollut hyvin selkeä valinta järjestönä, joka tekee paljon hyvää Suomessa ja maailmalla sekä pääsin hyvin mukaan toimintaan. Toimintoja on tosi paljon ja varmasti jokaiselle löytyy se oma juttunsa sekä parhaimmassa tapauksessa omaa ammattitaitoakin on päässyt hyödyntämään. Aloitin vuoden 2013 nuorten vuosikokouksessa videolähetykset kokouksesta suoraan verkkoon ja aktivoin nuoria Twitterin käyttöön. Tämä uusi aluevaltaus internetin käytössä johti siihen, että nykyisin kaikki nuorten vuosikokoukset on videoitu livelähetyksissä verkkoon toimestani. Myös vuoden 2014 yleiskokouksessa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa videolähetystä alusta alkaen ulkopuolisen yrityksen monikameratuotantona, kun huomattiin tälle olevan käyttöä ja ihmiset pääsevät helposti näkemään tapahtumia, jos itsellä ei ole mahdollista päästä paikanpäälle. Toisinaan tapahtumissa on voinut nähdä minut pyörimässä kameran kanssa, koska myös valokuvaus on yksi vahvoista harrastuksistani.

Kesäaikaan tein 10 vuoden verran Kesäkumi-kampanjaa Ruisrockissa. Siihen menin mukaan nähtyäni siitä ilmoituksen piiritoimisto tiedotelehdessä. Odotettiin kovin joka kevät, koska käy kutsu tulla pakkaustalkoisiin, ja vapaaehtoistoimijana Ruisrock näytti aivan erilaiselta kuin normaalina festarikävijänä. Kesäkumikampanjassa pitkään mukana ollessa näki miten sen sisältö muuttui vuosien saatossa: nykyisin kampanja on hyvin paljon laajentunut, ja festareille tulevat vapaaehtoiset käyvät esim. hiv-työn vapaaehtoiskoulutuksen.

5. Kolme syytä lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan?
  1. Saa paljon uusia kontakteja ja ystäviä
  2. Pääsee hyödyntämään omia taitojaan
  3. Pystyy vaikuttamaan ja kehittämään haluamaansa toimintaa
Heti alusta asti olen saanut Punaisen Ristin kautta tosi paljon uusia kontakteja ja ystäviä, joiden kanssa edelleen ollaan yhteyksissä eri tavoin sekä törmätään Punaisen Ristin tapahtumissa. Myös oma puolisoni tuli mukaan osaston toimintaan, kun hän oli tutustunut Punaiseen Ristiin ja saanut uusia ystäviä nuorten vuosikokouksessa Turussa.

Vuodet Punaisen Ristin aktiivina ovat vierineet vauhdilla ja ilmassa on ehkä hieman haikeuttakin luopuessani tänä vuonna nuorisotoimikunnan pestistä iän vuoksi, ja tulenkin jatkossa keskittymään Aurajoen osaston luotsaamiseen ja kehittämiseen. Mutta vaikka tehtävät ja vastuualueet järjestössä muuttuisivat, ystävät ja mahtavat piirien työntekijät pysyvät aina kontakteissa mukana ja varmasti aina törmätään eri paikoissa.



Kenet haastat seuraavaksi?
Haastan seuraavaksi kirjoittajaksi Stiina Ratsulan Kaarina-Piikkiön osastosta, hän on ollut jo pitkään aktiivinen nuorisotoiminnan vapaaehtoinen.


[Haasteen saajaan otetaan yhteyttä sähköpostitse]