keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Mynämäen 183 sankaria


Kirjoittaja:
Elina Junnila

Mynämäen osaston ea-ryhmänjohtaja ja nuorisotoiminnan yhteyshenkilö


Alkuvuodesta juttelin ensiapuryhmän asioista piirin ohjelmapäällikön, Minnan, kanssa puhelimessa. Minna kysyi, olisinko kiinnostunut pitämään Mynämäen koululaisille LähiTapiolan tarjoamia Sankarikoulutuksia kevään aikana. Ensiapuryhmämme on vuosien varrella järjestänyt monenlaisia ensiapuharjoituksia kouluissa niin oppilaille kuin opettajillekin, joten asia alkoi heti kiinnostaa.


Huhtikuun alussa otin yhteyttä Minnaan ja kysyin, miten asian kanssa edetään. Minna kehotti sopimaan asioista kurssisihteeri Petrin kanssa, joka sitten laittoikin heti sähköpostia Mynämäen kouluihin ja lähetti myös minulle materiaalia sähköpostiin.

Kaikki Mynämäen kahdeksan koulua ilmoittivat olevansa kiinnostuneita ja Petri ilmoitti kouluille kolme minulle sopivaa koulutuspäivää. Hän sopi kaikki aikataulut koulujen kanssa, joten pian sain valmiin ”lukujärjestyksen” eteeni. Sydänelementitkin sain kätevästi Mynämäelle, kun piirin ensiapukouluttaja Miia oli vapaa-ajallaan käymässä täällä päin.


Ensimmäinen Sankarikoulutuspäivä
Uudet sankarit kouluttautuvat
Sain ensiapuryhmästämme kaveriksi Hanna Silvaanin ja lähdimme kyläkoulukierrokselle kouluttamaan sankareita. Neljä koulua, viisi oppituntia eli päivä täynnä toimintaa. Oppilaat harjoittelivat reippaasti. Osa tarvitsi hieman enemmän rohkaisua kuin toiset. Muutamat olivat harjoitelleet tajuttoman ensiapua ja elvytystä esim. VPK:n harjoituksissa, mutta suurin osa harjoitteli ensimmäistä kertaa.

Toinen Sankarikoulutuspäivä
Tämän päivän koulutukset hoidin yksin, sillä ohjelmassa oli kaksi kyläkoulua ja ryhmät mukavan pieniä. Voi sitä onnistumisen iloa, kun yksikin oppilas oli tovin yrittänyt painella eikä sydänelementistä tullut mitään ääntä, kun sitten pienen opastuksen jälkeen painelu alkoi sujua ja hänkin sai äänen kuulumaan!


Kolmas Sankarikoulutuspäivä

Viimeinen päivä, kaksi koulua ja yhteensä viisi oppituntia. Hanna Ruotsala, yksi ensiapuryhmästämme tuli kaveriksi kouluttamaan ja se kyllä osoittautui varsin tarpeelliseksi, erityisesti niissä ryhmissä, joissa oppilaita oli jopa yli 20. Sydänelementin vinkuääni aiheutti naurunpyrskähdyksiä niin oppilaissa kuin opettajissakin ja kyllä se kieltämättä hauskalta kuulosti, kun kymmenenkin painantaelvytti samaan aikaan. Ainakin tiesi, että painelu on tehokasta! Viimeisessä koulussa paikallisen sanomalehden toimittaja oli tekemässä jutun.


Hyvää mieltä kaikille 
Iloiset sankarikouluttajat
Minulle jäi tosi hyvä mieli tästä Sankarikoulutuskierroksesta, sillä vastaanotto kouluissa oli lämmin. Opettajat olivat mielissään, kun olimme opettamassa oppilaille tärkeitä kansalaistaitoja.

Hienona asiana pidettiin myös sitä, että sydänelementit jäävät kouluun ja nuoremmatkin pääsevät harjoittelemaan niiden kanssa.

Nyt ovat kaikki Mynämäen 5. - 6. –luokkalaiset – yhteensä 183 oppilasta - saaneet koululaisen elvytyskoulutuksen!


Mukava kokemus, suosittelen! =)
Kuvat: Elina Junnila