keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Nettiparkki – joka yhdistää nuoret ja seniorit

Kirjoittanut:
Hanna Vänni, piirin harjoittelija
Mynämäen osaston vapaaehtoinen


Palvelut ovat yhä enenevissä määrin siirtymässä digitaalisiksi ja verkossa hoidettaviksi, siksi on tärkeää, että senioreilla on mahdollisuuksia opetella tieto- ja viestintätekniikan käyttöä. Nettiparkki tarjoaa matalan kynnyksen paikan tieto- ja viestintätekniikan opetteluun. Nettiparkki ei ole oppituntimuotoista opiskelua, vaan jokainen voi kysyä niitä asioita, jotka itselle ovat epäselviä. Samaa asiaa voi kysyä useampaankin kertaan. Erään tutkimuksen mukaan seniorit haluavat mieluiten oppia tietokoneen ja netin käyttöä juuri toisten opastuksella.


Luentotunnelmissa

Nettiparkki on toiminut Mynämäen osastossa syksystä 2013

Osastomme toimitila vanhalla yhteiskoululla ihan Mynämäen keskustassa on monimuotoisen tekemisen paikka. Arkipäivisin siellä toimii Nettiparkki klo 10–14 ja keskimääräinen käyntimäärä on noin 5,5 käyntiä/aukiolopäivä. Opastajina ovat työkokeilun, kuntouttavan työtoiminnan tai työharjoittelun kautta työllistyneet nuoret. Nettiparkissa opetellaan tietokoneen peruskäyttöä: tavallisimmat sovellukset, netin käyttö sekä sosiaalisen median käyttö. Tekstinkäsittelyohjelman opetteluun nuoret ovat tehneet erilaisia harjoituksia. Nettiparkissa on järjestetty muutamia luentoja erilaisista aiheista mm. nettipankkiasiointi tai kunnan sähköinen asiointi.

Nuorten tekemiä teematarjoiluja


Nettiparkki on Mynämäen osastossa myös sosiaalista kanssakäymistä, jonka tavoitteena on vahva yhteisöllisyys. Tieto- ja viestintätekniikan opettelun lomassa on harjoiteltu mm. ea-taitoja tai vietetty sopivan teeman ympärillä ”juhlia”, joihin nuoret ovat ohjatusti tehneet tarjoiluja.


Kävijöille tehdyssä kyselytutkimuksessa toimintamuoto koettiin erittäin positiivisena asiana. Oppimisympäristö koettiin kannustavana, oppimista tukevana ja koettiin, että sinne on helppo tulla. Lisäksi ilmainen opastus oli kävijöiden mielestä hyvä juttu. Parasta opastuksessa oli kävijöiden mielestä henkilökohtainen opastus. Nettiparkissa on opittu mm. tietokoneen ja netin peruskäyttöä, sähköpostin käyttöä ja tekstinkäsittelyohjelman käyttöä. Nettiparkki tarjoaa hyvää mieltä ja yhdessä oppimista!






Toiminnan laajentuminen muihin osastoihin

Excel-harjoitusta luvassa
Allekirjoittanut on aloittanut piiritoimistolla sosionomi-opintoihinsa liittyvän työharjoittelun 2.5. Harjoitteluni tavoitteena on tukea osastoja Nettiparkki-toimintamuodon käynnistämisessä. Olisiko siis sinun osastosi alueella tarvetta? Työskentelen yhdessä osaston kanssa ja olen mukana toiminnan käynnistymiseen asti sekä tukena sen jälkeenkin. Olkaa rohkeasti yhteydessä! 

Yhteystiedot:
Hanna Vänni
puh. 0405386614
hanna.vanni@hotmail.com



Kuvat: Hanna Vänni