perjantai 2. kesäkuuta 2017

Haastepiirissä Stiina Ratsula


[Haastepiiri on SPR Varsinais-Suomen piirin toimijoiden oma mahdollisuus haastaa mukaan muita toimijoita yli osaston rajojen. Haasteen saaja voi olla vapaaehtoinen, jäsen, työntekijä tms. - niin uusi kuin vanha tekijäkin!]

1. Kuka olet?

Olen Stiina Ratsula Kaarina-Piikkiön osastosta, nuorisotoiminnan yhteyshenkilö ja "eläköityvä" nuorisotoimikuntalainen, NuLuKe (2015-2017) valtakunnallisen työryhmän jäsen.



2. Mitä osastossasi tapahtuu?
Osastomme on yhdistynyt vuoden vaihteessa kahdesta toisiaan monipuolisemmaksi täydentäväksi yhdeksi osastoksi, jonka välittömällä vaikutusalueella on noin 30 000 ihmistä.
Osastomme palkittiin juuri myös piirin puolesta lasten ja nuorten toiminnan eteen tehdystä työstä.

3. Mikä on roolisi Punaisessa Ristissä
Olen Piikkiön-Kaarinan osaston hallituksen jäsen alueena nuoret. Ennen yhdistymistä vedin Piikkiön osastossa Reddie Kids -kerhoa ja ohjailin nuorten koululaisten ryhmiä ns. narikka-tyyppisesti, esimerkiksi nälkäpäiväkeräysten aikaan. Kouluissa olen pitänyt myös aamunavauksia ajankohtaisista aiheista, ja ollut kutsuttuna terveystiedon tunneille, kun on käsitelty seksuaaliterveyttä (Punaisella Ristillä on oma asiaa käsittelevä Kumikoulu ja materiaalia liittyen asiaan), sekä kun on käsitelty muun muassa päihteitä, mihin Punaisella Ristillä on myös oma koulutuksensa. Tästä syystä minut on voinut nähdä myös eräässä nuorten suosimassa musiikkitapahtumassa toiminnassa. Aikanaan olemme esitelleet myös humanitaarista oikeutta (IHL) yhdessä J-P Laihon ja Rosa Rantasen kanssa, Piikkiön yhtenäiskoulussa.

Olen toiminut Peimarin ensiapuryhmässä jo vuosia ja osallistunut sitä kautta monenlaisiin tapahtumiin. Nyt yleiskokouskauden päättyessä olemme saaneet yhdessä valtakunnallisen nuorten luottamustoiminnan kehittämistiimin (NuLuKe v. 2015-2017
) kanssa arviomme valmiiksi koskien nuorisotoimintaa sääntöuudistuksen osalta, peilaten sitä kentältä eri tavoin kerättyihin mielipiteisiin, toiveisiin ja havaintoihin, sekä pohtineet uudistettavaa nuorten vuosikokouksen työohjetta. NuLuKe:n toiminnan kruunasi mielestäni kokousmatka Tallinnaan yhdessä eri puolilta Suomea tulleiden eri piirejä edustavien nuorten kanssa, ja tutustuminen samalla Viron nuorisotoimintaan.

Toimintaan olen lähtenyt mukaan, kun minua pyydettiin kuuntelemaan Piikkiön hallituksen kokoukseen. Tämä osoittautuikin minulle aivan oikeaksi reitiksi, vaikka kaikille tämä reitti ei varmasti ole sopiva. Minulle kuitenkin oli.

4. Mikä on toiminnassa parasta ja mitä se antaa?

Parasta Punaisen Ristin tarjoamassa monipuolisessa toiminnassa on sen mahdollistama laaja itsensä kehittäminen erilaisin taidoin, tiedoin kuin ihan vain ihmisenäkin. Luonnollisesti, myös tutustumisen uusiin ihmisiin ja ystävyyssuhteiden syntymisen olen kokenut rikkautena, joita ei muuten olisi varmasti syntynyt.

5. Kolme syytä lähteä mukaan toimintaan:

  • Monipuoliset kurssi- ja kouluttautumismahdollisuudet
  • Sosiaaliset suhteet ja uudet kohtaamiset
  •  Maailmankuvan laajentuminen

6. Mitä muuta haluat kertoa?
Kannustuksena haluaisin kertoa, että ensimmäinen askel kohti järjestöä tai sen toimintaa on helppo ja kevyt. Niin moni muukin on sen jo ottanut.

7. Kenet haastat seuraavaksi?
Haastan seuraavaksi Emilia Väänäsen SPR Turun osastosta.