maanantai 5. kesäkuuta 2017

Nuoret vapaaehtoiset Maailma kylässä -festivaaleilla



Kirjoittaja
Shimal Yousif
hankesuunnittelija, SPR keskustoimisto 

Kuvat: Shimal Yousif, SPR ©

Kaverin kanssa harrastuksen pariin
Saman Fatah on asunut Suomessa vasta yhdeksän kuukautta ja puhuu jo varsin hyvää suomea. Nuori mies puhuu äidinkielensä kurdin lisäksi useita muita kieliä ja englannin kielikin sujuu oikein hyvin.

Saman lähti ystävänsä Ayub Mohamed mukaan ensiapuharrastuksen pariin ilman aikaisempaa taustaa. Ayub oli jo viime syksynä suorittanut SPR:n EA1-kurssin ensiapuhankkeen kautta, joka on suunnattu turvapaikanhakijanuorille ja paikallisille nuorille. 


Uusi kotimaa
Ayubilla syntyi kipinä ihmisten auttamiseen jo kotimaassa Somaliassa. Hänen sedällään oli lääkärivastaanotto, jossa hän auttoi välillä apupoikana. Toinen kipinä auttamiseen syntyi ilmeisesti vastaanottokeskuksen ensiapukurssilla. Puoli vuotta kurssin jälkeen oli halu jatkaa harrastusta ja nuori mies ohjautukin Salon ensiapuryhmään. Kaveri Saman tuli mukaan ja on nyt myös erittäin innokas Punaisen Ristin vapaaehtoinen. 
Oikealla olevassa yläkuvassa Saman Fatah (vas.) ja Ayub Mohamed harjoittelevat peruselvytystä Salon osaston ensiapuryhmäillassa.

Molemmat miehet opiskelevat parasta aikaa suomen kielen kurssilla Salossa. Ayub on EA1-kurssilta lähtien puhunut, että hän haluaisi suomen kielen kurssin jälkeen opiskelemaan hoitoalalle. Saman on avoimin mielin ja haluaisi kovasti päästä pian työelämään. Pidetään miehille peukkuja!


Jokaista tarvitaan

Nuorten ensiaputoiminnan kehittäminen vastaanottokeskuksissa -hanke on yksi väylä Punaisen Ristin vapaaehtoisuuteen. Punaisen Ristin vapaaehtoismuotojen kirjo avautuu tämän myötä laajalti. Silloin kun esimerkiksi ensiapuryhmätoiminta on juuri sitä mitä haluaa tehdä, niin onkin kiva tulla festareille rekrytoimaan muita mukaan toimintaan.

Tällä kertaa Maailma kylässä -festivaaleilla 27. - 28.5.2017 oli Punaisen Ristin osastolla edustusta neljästä eri toiminnasta. Mukana oli ensiapuryhmätoiminnan lisäksi vapaaehtoisia henkisestä tuesta ja ystävätoiminnasta sekä Irak-delegaatteja kansainvälisestä avun toiminnasta. Muiden innostaminen mukaan vapaaehtoistoimintaan onnistuu sujuvasti oman tarinankerronnan ja vapaaehtoisuuden kautta.

Maailma kylässä -festivaaleilla oli hyvin nuoria edustettuna ensiapuryhmätoiminnassa. Saman ja Ayub olivat molempina päivinä festareilla tekemässä tärkeää markkinointia ja rekrytointia. Myös Siuntion osaston ensiapuryhmästä oli neljä nuorta mukana. Nämä kaikki nuoret ovat päätyneet Punaisen Ristin vapaaehtoisiksi ensiapuhankkeen kautta. Nuorten tukena ovat olleet muut järjestömme vapaaehtoiset ja työntekijät.