tiistai 21. marraskuuta 2017

Ilmettä nuorentamassa




Kirjoittaja: Sara Parhiala
nuorisotoiminnan suunnittelija

Kakkua mietintöjen päälle
On lauantai, kello näyttää seitsemää aamulla. Vielä kaikessa pimeydessä nappaan kyytiin nuorisotoimikuntamme jäsenen Katjan ja käännämme auton keulan kohti Tamperetta. Olemme menossa valtakunnalliseen nuorisotoimikuntien tapaamiseen, jota sekä työntekijä että vapaaehtoinen odottavat! Tapaamisessa on tarkoitus nähdä muita toimikuntalaisia ja päästä käsitykseen siitä, mitä Punaisen Ristin aktiivisten nuorien arkeen kuuluu. Ehkäpä voisimme lyödä viisaita päitä yhteen ja ratkoa arjen haasteita, joihin kaivataan lisää näkökulman tuojia.

Hyvässä seurassa matka taittuu nopeasti. Saavumme Tampereelle juuri ajoissa ja Ahlmanin kartano houkuttelee meitä peremmälle. Ulkona on harmaata ja sateista, sisällä hyvä tunnelma ja juuri aamupalan nauttineita, iloisia ihmisiä. Olemme tulleet oikeaan paikkaan! 



InAction pelin ratkeamisen hetket
Heti lauantaiaamun virkistykseksi pääsemme testaamaan uutta InAction-hätäensiapupeliä. Kännyköillä tai tableteilla pelattava puolivirtuaalinen peli vie mennessään ja kilpailuhenkisyys nostaa meissä päätään; pian spiikataan kepeästi urheilukisojen selostustyyliin nenäverenvuodon ensiaputilannetta! Monille tuntuu jäävän tunne siitä, että peli on oiva kohderyhmänsä 8-luokkalaisten ea-opetukseen.

Päivän ohjelmaan kuuluu myös nuorisotoimikuntalaisten valmistelemia työpajoja. Meidän aiheenamme on toimiva some, joka herättääkin runsaasti keskustelua. Puhutaan snäpistä, Facebookista, Whatsapista ja blogista. Miten saadaan muille nuorille tieto siitä, että meillä on tarjolla kaikkea mahtavaa, johon he ovat tervetulleita osallistumaan? SPR:n viestintäjohtaja Ilpo Kiiskinenkin puhuu meille digitalisoitumisesta käyttäen esimerkkinä aktiivisuusmittaria ja omaa painoindeksiään. Tämän jälkeen saadaankin luontevasti välipalaksi kakkua. Ilpon indeksit olivat kohdillaan, eikä moni toimikuntalainenkaan raaskinut kieltäytyä herkusta. 



Logistiikkakeskuksen auttamisen jäljet
Runsaasti kysymyksiä esitetään uudesta, ensi vuonna käyttöön tulevasta vapaaehtoisten tietojärjestelmästä, jota käydään niin ikään Ilpon johdolla läpi. Tietojärjestelmä, jolla ei muuten ole vielä nimeä, mahdollistaa vapaaehtoisen oman profiilin luomisen ja sen kautta pääsee nykyistä helpommin käsiksi siihen, mitä vapaaehtoistoimintaa omassa lähiympäristössä on tarjolla. Tästä jää ainakin itselleni erityisen positiiviset ja odottavat fiilikset. Noussutta hypeä ei laannuta edes iltaohjelmasta erinomaisesti käynyt crazygolf, jossa jään tiimin jumboksi. Äkkiä keskustasta takaisin Ahlmanille, jossa juustojen ja muun iltapalaherkun lomassa käydään ehkä niitä jopa kaikista antoisimpia keskusteluita kunkin toimikunnan arkisesta arjesta.




Vaatteita odottamassa lähetystä maailmalle
 


Sunnuntai valkenee liian aikaisin, mutta kohtaan silti yllättävän pirteää porukkaa aamupalalla. Hetki jaksetaan vielä pohtia valtakunnallisen nuorisotoimikunnan roolia, mitä piirien toimikunnat tältä uudelta poppoolta toivovat ja miten tämä hyödyttää kaikkia piirin nuoria. Viestikapulan siirryttyä eteenpäin sulloudutaan autoihin ja karautetaan Nokialle logistiikkakeskus Kalkkuun. SPR:n tavaraa pullollaan olevassa, hyvin vaikuttavassa ”auttamisen alkulähteessä” vierailu on monelle nuorelle ensimmäinen laatuaan. Siellä ne kierrätetyt vaatteet odottavat lähettämistään vaikkapa Afganistaniin, sähköpumppu poikineen taas lähtee pian lennolle kohti muuta päämäärää. Aika huikeaa. Syyrian, Kirgisian ja Tadzhikistanin apua tarvitsevat ihmiset saavat täältä lentoteitse välttämätöntä arjen helpotusta. Onpa hienoa olla mukana tässä kaikessa.



Kiitos!
Kalkun jälkeen ruokaillaan vielä yhdessä ennen kotimatkaa. Puhumme Katjan kanssa autossa tauotta siitä, miten meidän piirin somea tulisi kehittää, mitä nuorisotoimikunta voisi tulevaisuudessa tehdä vielä paremmin ja mihin kaikkeen uuteen sitä voikaan ryhtyä. Pitää vain uskaltaa kokeilla. Ja tämähän sopii, edustaahan Punaisen Ristin nuoriso jo kahta rohkeaa vaikuttajaa; omaa sukupolveaan sekä tätä ihanaa järjestöä! Paluumatkan ratoksi paketoidaan myös viikonlopun ajan aktiivisesti päivittynyt nuorten oma instatili @sprvsnuoret. Reissun viimeisessä videossa taivaskaan ei enää ole harmaa.