torstai 16. marraskuuta 2017

Monikulttuurisuustoimintaa kehittämässä



Kirjoittaja: Outi Ollila, monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä, SPR Varsinais-Suomen piiri

Olen Outi Ollila ja aloitin Varsinais-Suomen piirissä työskentelyn syyskuun alussa. Sijaistan Pauliina Pensikkalaa kolme kuukautta. Ennen työtehtäviäni täällä piirissä toimin pari vuotta aktiivisesti Punaisen Ristin vapaaehtoisena monissa eri tehtävissä aina kielikerhon ohjaamisesta vaatekaappien kokoamiseen, vapaa-ajan toimintojen koordinoimisesta siivousinfojen pitämiseen Turun vastaanottokeskuksissa. Keväällä 2017 olin mukana maahanmuuttajien työelämävalmiuksia edistävässä mentoroinnin pilottiprojektissa. Olen myös toiminut Turun kansainvälisen klubin ohjaajana ja koordinaattorina.

Vaikka peruskoulutukseni on kaupallinen, olen vahvasti sosiaalialan ihminen. Olen myös aina tykännyt kielistä ja kulttuureista. Aiemmin olen ehtinyt tehdä monenlaista, mm. kehitysyhteistyötä, EU-tiedotusta ja järjestötyötä vammaispuolella.  

Olen nauttinut SPR-työstä suunnattomasti. Päivät ovat työntäyteisiä ja työtehtävät mukavan vaihtelevia. Toimin maahanmuuttajaohjelmassa ja työhöni kuuluu koulutusten ja vapaaehtoistapaamisten järjestämistä, verkostoyhteistyötä, kampanjoita ja tapahtumia, osastojen tukemista, ns. paperittomien tilanteen seuraamista ja valmiutta heidän auttamisekseen, yhteistyötä vastaanottokeskusten ja viranomaistahojen kanssa sekä tietysti normaalia hallintoa. Maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen on työssäni keskeinen asia ja siinä voinkin olla nyt mukana monella eri tasolla.

On suuri ilo seurata, miten ihmisten elämät edistyvät – vaikkakin joskus mutkien kautta. Maahanmuuttajat saavat kuntapaikkoja, osallistuvat koulutuksiin, oppivat suomea ihan kohisten ja moni on jo päässyt leivän syrjäänkin kiinni työelämässä. Työ sisältää myös surua, luopumista ja sitä ettei voi auttaa kaikkia. Iloa saan silti paljon siitä, kun maahan (ja varsinkin omaan kaupunkiini) muuttaneet saavat ystäviä, harrastuksia, kunnollisen asunnon ja perheensä luokseen. Välillä mietin, että olenko itse aina osannut ja muistanut nauttia näistä elämän perusasioista? Nyt osaan, joka päivä!

Rasisminvastainen työ on myös tärkeää tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa. Yritän tuoda jokaisessa koulutuksessa ja tapaamisessa esiin asian tärkeyden. Aina ei tarvitse puhua rasismista, voi puhua positiivisemmin mukaan ottamisesta, moninaisuudesta, monikulttuurisesta yhteistyöstä, kansainvälisyydestä. Ennakkoluuloja on meillä kaikilla. On oikein hyvä välillä reflektoida itseään, suhtautumistapojaan ja käyttäytymismallejaan. Tietoisuuden lisääntyminen tuo paljon valoa ja ilmavuutta ajatteluun ja toimintatapoihin.

Kuuntelin vähän aikaa sitten ELY-keskuksen webinaaria maahanmuuttajien työllistymisasioista. Siellä tuotiin esiin tutkimus, jonka mukaan monikulttuurisuus työpaikoilla oli selvästi yksi menestystekijä, joka lisäsi innovaatioita ja yritysten kannattavuutta. Työelämässä niin kuin muuallakin avoimuus, reiluus ja rohkeus kannattaa. Vaikuttamistyö on osa Punaisen Ristin toimintaa ja koen sen luontaisesti myös omaksi tehtäväkseni.

Vaikka sijaisuuteni päättyy jo marraskuun lopussa, olen jatkossakin mukana vapaaehtoistyössä ja tapahtumissa. Minulla on ilo jatkaa hyvin samantapaisissa tehtävissä Mannerheimin lastensuojeluliiton monikulttuurisessa hankkeessa heti SPR-työni päätyttyä. Samoissa verkostoissa ja yhteistyöryhmissä tavataan! Muuten olisi ollutkin liian kova pala poistua näistä kuvioista. Kiitos kaikille ja nähdään!