tiistai 28. marraskuuta 2017

Päihdetyön toimintaryhmä aloitti toimintansa Turussa



Kirjoittaja Tanja Järvinen on SPR:n päihdetyön kouluttaja

Olin jo pitkään haaveillut, että meillä olisi tarjota jotain toimintaa päihdetyön vapaaehtoisille myös kurssien ja festarikauden ulkopuolella.

Täällä Varsinais-Suomessa meillä on ollut viime vuosina useita varhaisen puuttumisen kursseja ja tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös päihdeneuvojakurssi. Varhaisen puuttumisen kurssin jälkeen on ollut helppo tarjota kiinnostuneille festarityötä päihdetyön vapaaehtoisena eri festareilla kesän aikana. Mutta entä loppuvuosi? Sen ajalle tekemistä ei olekaan juuri ollut tarjolla. Päihdetyö toimii Suomessa enemmänkin valtakunnallisella ja piiritasolla kuin yksittäisissä osastoissa. Nyt joka kurssin jälkeen koin turhautumista siitä, että kurssille tulleet innokkaat uudet vapaaehtoiset hävisivät jonnekin ja samalla kasvoi kynnys lähteä mukaan toimintaan, kun kurssista oli kulunut jo pitkä aika.

Tänä syksynä sain tiedon, että yksi päihdetyön vapaaehtoisistamme, Emmi Yrjänheikki, olisi kiinnostunut lähtemään vetämään alueellista päihdetyön toimintaryhmää Turussa. Tästä alkoi valmistelutyö, ja vihdoin torstaina 9.11. minulle koitti se ilon päivä, jota olin odottanut niin pitkään: päihdetyön toimintaryhmä kokoontui Turussa ensimmäisen kerran!


Mukaan tuli kymmenkunta vapaaehtoista ja illan aikana ideoitiin tulevaa toimintaa. Alku oli hieman tunnustelua, sillä moni vapaaehtoisista ei tuntenut toisiaan entuudestaan, mutta mitä pidemmälle ilta eteni, sitä vapautuneemmin uusia ideoita heiteltiin ilmaan.

Suunnitelmissa on muun muassa saada vierailija Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella toimivasta päihdetyön toimintaryhmästä Huppelista kertomaan heidän toiminnastaan, tehdä päihdetyötä Turun kaduilla Vappuna 2018 ja käydä läpi erilaisia SPR:n päihdetyön materiaaleja. Ja luonnollisesti kesällä on entistä helpompi lähteä tekemään festarityötä päihdetyön vapaaehtoisena, kun toisten vapaaehtoisten kasvot ovat tulleet tutummiksi. Toimintaa kehitetään seuraavissa kokoontumisissa mukana olevien vapaaehtoisten tarpeiden mukaan.

Minulla on vahva usko siihen, että päihdetyön toimintaryhmä saa siivet alleen ja toimintamuoto vakiintuu myös tänne Turkuun. Seuraavat kokoontumiset on sovittu pidettäväksi maanantaina 18.12.2017 ja torstaina 11.1.2018. Mukaan mahtuu vielä päihdetyön vapaaehtoisia!

Jos päihdetyö kiinnostaa sinua, niin tule mukaan päihdetyön toimintaryhmään!