torstai 15. maaliskuuta 2018

Nuorten ea-ryhmässä oppii auttamaan ja saa uusia ystäviä


Teksi ja kuvat: Mikko Sipilä
Nuorten ensiapuryhmän koordinaattori
SPR Turun osasto


Nuorten ensiapuryhmä on Suomen Punaisen Ristin Turun osaston nuorisoryhmä 13-17 -vuotiaille nuorille. Ryhmän teemana on ensiapu ja se on oiva jatkumo esimerkiksi Reddie Kids -kerholaisille. Nuorten ensiapuryhmä kokoontuu noin joka toinen viikko tiistaisin harjoittelemaan ensiapua, oppimaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun taitoja ja tutustumaan Punaiseen Ristiin. 

Ryhmän toiminnassa olennaista on myös yhteistyö muiden toimijoiden kanssa: noin joka kolmas harjoitus järjestetään yhdessä aikuisten ensiapuryhmän kanssa! Nuorten omat harjoitusillat luovat pohjan osaamiselle ja aikuisten illoissa niitä onkin hyvä sitten soveltaa. Olenkin sitä mieltä, että meidän nuoremme ovat toisinaan jopa aikuisia parempia ensiavun antajia! Lisäksi nuorten ensiapuryhmä järjestää yhteisiä harjoituksia muiden nuorisotoimijoiden, kuten vapaapalokuntien nuoriso-osastojen ja partiolaisten kanssa.







Kesällä 2017 nuorten ensiapuryhmä harjoitteli vauhdikkaan kesäpäivän merkeissä Puolalanpuistossa ja kohtasi muun muassa sähköiskun saaneen autettavan.










Nuoret itse ovat toiminnasta kovin ylpeitä ja innoissaan. ”Mielestäni on hienoa ja tärkeää osata taitoja, joilla parhaimmillaan voi pelastaa ihmisen hengen”, toteaa Emilia, eräs ryhmän jäsenistä. Ryhmän varajohtajana toimiva Riku jatkaa: ”Jos tulee joku hetki, milloin tarvitaan ensiaputaitoja, niin sitten tietää miten toimia!”

Nuoret ovat aktiivisia myös muissa harrastuksissa, mutta silti aikaa on aina ensiavullekin. Ryhmänjohtaja Salla kertoo usein saamistaan koripallokolhuista ja miten on osannut oikean ensiavun tositilanteessakin. Partiotakin harrastava Saana taas on sitä mieltä, että ensiapuryhmä ja partiolaisuus sopivat hyvin yhteen: ”Tosi kiva ja merkityksellinen harrastus, jossa oppii joka kerta jotain uutta. Lisäksi tukee partioharrastusta, nimittäin partiotaitokisoissa ensiapurasteilla olemme hyötyneet juuri ensiavussa oppimistamme taidoista!”





Nuorten ensiapuryhmä harjoittelee ensiapua monipuolisissa ja vaativissa tilanteissa. Kuvassa ryhmän jäsen Eetu valmistelee varoituskolmiota liikenneonnettomuustilanteessa.











Tällä hetkellä osa ryhmästä valmistautuu kuumeisesti ensiavun SM-kilpailuihin Turussa. Kisajoukkueessa on viisi jäsentä, ja loput ryhmäläisistä osallistuvat kilpailuihin muissa tehtävissä. Suurin osa ryhmästä on nähtävissä muun muassa valtakunnallisella nuorten kesäleirillä Ruissalossa!

Ryhmässä on tällä hetkellä noin tusinan verran jäseniä, mutta uusia nuoria kaivataan jatkuvasti mukaan! Punaisen Ristin nuorisotoiminnassa parasta on se, että toimintaan sekä kasvetaan mukaan että siitä kasvetaan myös jatkuvasti aikuisten toimintaryhmiin. Silti suurin rikkaus on se, että mukaan saadaan toimijoita myös täysin järjestömme ulkopuolelta – sillä nuoret toden totta haluavat osata auttaa kaveriaan!

Tahdotko mukaan nuorten ensiapuryhmään tai voisit tuntea jonkun, joka voisi innostua?

Lisätietoja löydät nettisivuiltamme https://rednet.punainenristi.fi/node/32685 sekä sähköpostilla ensiapu.nuoret@sprturku.fi!