maanantai 11. kesäkuuta 2018

Haastepiirissä henkisen tuen vapaaehtoinen Tarja Saksi


Kuka olet?
Olen Tarja Saksi, 51- vuotias loimaalainen. Perheeseen kuuluu mies, pojat 24v. ja 27v., tytärpuolet ja koira. Harrastuksena on puutarhan hoito, luonto, musiikinkuuntelu sekä bändikeikoilla käyminen. Työskentelen koulutusassistenttina Turun yliopistossa.

Mitä kaikkea osastossasi tapahtuu?
Tapaamme henkisen tuen ryhmän kanssa Loimaan SPR:n osaston Päiväpirtillä kerran kuukaudessa ja muina aikoina päivystämme hälytyspuhelinta. Käymme seminaareissa ja koulutuksissa. Ryhmällä on myös silloin tällöin vapaa-aikatoimintaa, esim. teatteria ja ulkoliikuntaa sekä tiedottamiseen Facebook-ryhmä. Meistä on tehty myös muutamia lehtijuttuja (Loimaan Lehti).

Mikä on roolisi Punaisessa Ristissä ja miten olet lähtenyt toimintaan mukaan?
Kuulun SPR:n Loimaan henkisen tuen ryhmään joka aloitti heinäkuussa 2017. Toimintaan lähdin tutun suosittelemana kun uutta ryhmää oltiin perustamassa Loimaalle. Ensimmäinen tehtävämme tulikin heti elokuussa kun olimme mukana Turun puukotuksen uhrien henkisessä tuessa sekä TYKS:ssä että Turun torilla.

Mikä on toiminnassa parasta vapaaehtoistoiminnassa ja mitä se antaa? Koulutuksessa oppii viranomaisten toimintaa, joka on aina hyödyllistä tietää, sekä pääsee osallistumaan myös suurharjoituksiin. Yhteisissä seminaareissa tapaa Varsinais-Suomen muiden henkisen tuen jäseniä.

Henkisen tuen saaminen koetaan onneksi nykyään erittäin tärkeäksi - kenenkään ei tulisi kohdata tragediaa yksin. Nykyään kun lukee lehdistä tai näkee TV:stä onnettomuuksia, niin heti miettii uhreja ja miten heidän fyysinen ja henkinen toipumisensa hoidetaan. Onneksi SPR on useimmiten auttamassa!

Satuin näkemään työmatkalla läheltä piti -tilanteen maantiellä hirven rynnätessä tielle – onneksi ei tullut muita vahinkoja kuin auton rikkoutunut lamppu mutta olisi voinut käydä huonostikin. Kaikki tapahtui ihan muutamassa sekunnissa. Heti tuli sellainen olo että pitää käydä juttelemassa autossa olleiden kanssa. Siinä juteltiin pelästyneen pariskunnan kanssa vartin verran ja varmistelin että pystyvätkö ajamaan autoa kotiin. Siitä tuli myöhemmin hyvä mieli etten vaan jatkanut matkaani vaan käännyin ympäri ja jäin auttamaan muiden mukana. Hekin kiittelivät että kiitos kun pysähdyit.

Kolme syytä lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan?
1. Halu auttaa ihmisiä ja tehdä jotain konkreettista
2. Kiinnostus SPR:n ja viranomaisten toimintaan
3. Mukavien ihmisten tapaaminen

Vapaa sana
Moni henkilö on kiinnostunut auttamaan mutta ei haluaisi sitoutua välttämättä ryhmään tai ei tiedä miten tehdä hyväntekeväisyyttä. Kannattaa tulla rohkeasti mukaan, auttaminen on aina hienoa! Samalla tulee mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin ja ehkä viranomaistoimintaankin. SPR:llä on laaja valikoima auttamiseen, esim. ystävätoiminnasta on helppo aloittaa. Pieniä tekoja joilla voi olla suuri merkitys. 

Kenet haastat seuraavaksi?
Merja Yli-Urpon Loimaan henkisen tuen ryhmästä.