lauantai 9. kesäkuuta 2018

Paikataanko haava, teipataanko nilkka - Reddie Kids tulee apuun


Kirjoittaja Satu Haapanen
SPR:n vapaaehtoinen
Karo maskeeraa Lassen otsahaavan.

Tunnelma SPR:n Turun toimistolla on leppoisa. Ulkona paistaa aurinko, aikuiset rupattelevat rennosti. Reddie Kidsin harjoitukset reilun viikon päästä alkaviin ensiavun SM-kisoihin ovat alkamassa, mutta lapset on häädetty kyökin puolelle. 

Sitten alkaa tapahtua.

-Olisko sulla sydänkohtaus vai oletko mieluummin tajuton, Karo kyselee. -Kenelle sopii aivoverenkiertohäiriö, ottaisko joku diabeteksen?


Aikuiset sopivat roolinsa ja lapset päästetään irti. Kaksi kolmen hengen joukkuetta on sopinut, kuka vetää porukkaa ja miten toimitaan. Monet kerrat on puhuttu, mitä hätätilanteessa tehdään. Ja yhtä monet kerrat on käytännössä harjoiteltu, miten toimitaan.
Severi paikkaa Jyrin rannetta.

-Miten te sovitte, kuka tekee mitäkin?

-Se tulee luonnostaan, tytöt vastaavat.

Vieraan silmiin homma sujuukin ihan pätevänoloisesti. Joku hälyttää ambulanssia, joku kirjaa tapahtumia. Verenvuotoja tyrehdytetään ja vammoja sidotaan. 

Vaikein hoidettava on rooliinsa eläytyvä Nina. Hän esittää kaverinsa terveydentilasta huolestunutta puheliasta lähimmäistä, joka yrittää sekaantua ensiapuun voimakkaasti ja sinnikkäästi. 

Turun SM-kisoihin on vielä viikko aikaa. Ennen kisaa ehtii treenata, miten määrätietoinen naisihminen kesytetään, miten tajutonta käsitellään, miten haava sidotaan ja miten hälytetään lisäapua. Kisassa menestyminen edellyttää eri puolilta Suomea tulevien muiden nuorten joukkueiden voittamista.


1. Emilia sitoo nilkan. 2. Elias kyselee, onko Nina kunnossa. 3. Aamos pitää huolen, että toimenpiteet kirjataan ylös.