tiistai 4. heinäkuuta 2017

QuHa on Huudilla

Kirjoittaja
Johanna Stauffer
Nuoriso-ohjaaja


Suomen Punainen Risti järjestää lasten ja nuorten toimintaa ympäri Suomen. Eri paikkakunnilla toimii monenlaisia nuorisoryhmiä paikallisten osastojen alla. Turku on nuorisotyön saralla kuitenkin osaltaan erityinen, sillä SPR Varsinais-Suomen piirillä on kaiken muun lisäksi oma nuorisotila, jota pyöritetään yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Tämä toiminta kulkee nimellä QuHa, eli Q-vuoren ja Halisten alueen nuorisotoiminta.

Alkujaan tämän toiminnan tukikohta oli Q-vuoren nuokkari, missä se ehtikin toimia vuosikaudet. Vuosien mittaan alueet kuitenkin kehittyvät ja nuokkari jäi pikkuhiljaa syrjään nuorten suosimista reiteistä. Vastaavasti Halisten puolelle kaivattiin kovasti nuorisotilaa. Alkuvuodesta 2017 näistä suunnitelmista tuli totta ja QuHa muutti uuteen nuorisotilaan Koroisten liikekeskukseen. Uudesta tilasta haluttiin pelkän nuorisotilan sijaan kaikkien alueen asukkaiden yhteinen olohuone ja sille haluttiinkin nuorisotilaa kuvaavampi nimi. Alueen asukkaille järjestetyn nimikilpailun myötä tilasta tuli Huudi. 

QuHa:n toiminta pitää sisällään monenlaista. Vakiona pyörivät viikoittaiset nuorten illat (ma, to ja pe) 12-18 vuotiaille, pre-nuokkari (ma) 7-12 vuotiaille ja nyt vasta alkaneena uutuutena Nuokkarijatkot (to), EU-rahoitteinen hanke, jolla pyritään ehkäisemään syrjäytymistä ja tukemaan 16-29-vuotiaita. Lisäksi keskiviikot QuHa viettää aina Nummenpakan koulun Aurajoen yksikössä pitäen koulupäivystystä – eli eräänlaista mini-nuokkaria koulun tiloissa. Sinne oppilaat pääsevät pelaamaan, olemaan kavereiden kanssa ja juttelemaan itseä mietityttävistä asioista.

Perustoiminnan ohella QuHa järjestää monenlaisia teemailtoja, discoja ja tempauksia, sekä tietysti osallistuu erilaisiin Punaisen Ristin ja yhteistyökumppaneiden järjestämiin tapahtumiin.
Uudessa kodissaan Huudilla QuHa on heti ollut kuin kala vedessä. Nuoret ovat löytäneet paikalle avajaisista alkaen ja kevään ajan kävijämäärät ovatkin liikkuneet 30 ja 40 välillä per ilta. Nuortenilloissa pidetään huolta siitä, että kaikki ovat tervetulleita ja pelaavat yhteisten sääntöjen mukaan, jotta taataan kaikkien viihtyvyys.

Iltojen aikana nuoret voivat oleskella vapaasti ja tehdä niitä juttuja, jotka ketäkin kiinnostavat – vaihtoehtoja tilassa on tarjolla monia: nuoret voivat pelata pleikkaria tai biljardia, he voivat ottaa liikuntasalin haltuun sählyä pelaten, voimistellen tai vaikka pingispöydän äärellä. Lautapelejä löytyy monenlaisia, klassikoita ja uutuuksia. Tietysti aina voi halutessaan myös ihan vaan olla ja jutustella kavereiden tai ohjaajien kanssa. Nuoret myös osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen mahdollisimman paljon. 

Teemailloissa ja tapahtumissa tarjolla on usein erilaisia kilpailuja ja pientä syötävää – monesti teemailloissa voi myös melkein kuin vahingossa oppia jotakin uutta. Yhtenä teemailtojen sarjana on ollut esimerkiksi matka maailman ympäri, jonka puitteissa on tutustuttu eri maiden herkkuihin, yleistietoon ja kulttuuriin. 

Nuorisotyö Nummi-Halisten alueella on monikulttuurista. QuHa pyrkii tarjoamaan ympäristön, johon jokainen nuori voi tulla taustastaan riippumatta ja viihtyä yhdessä muiden kanssa välittämättä siitä, kuinka erilaisia tai samanlaisia osallistujat ovat keskenään. Monikulttuurisuuden lisäksi kansainvälisyys ja kansainvälisyyskasvatus otetaan aktiivisesti huomioon toiminnan suunnittelussa ja järjestettävissä tapahtumissa.

QuHa:n toimintaan voi osallistua myös vapaaehtoisen roolissa. QuHa:lla vapaaehtoiset pääsevät mukaan nuorten iltoihin puuhailemaan yhdessä nuorten kanssa sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan erityistapahtumia. Vapaaehtoinen voi myös osallistua muiden järjestämiin tapahtumiin, joissa edustaa Punaista Ristiä ja QuHaa. Mukaan pääsee olemalla yhteydessä QuHa:n ohjaajiin Anuun ja Johannaan, joiden kanssa yhdessä mietitään jokaiselle vapaaehtoiselle mieluisat tehtävät ja sopiva tapa osallistua. Mahdollisuuksia on siis monia ja toimintaa voi suunnata jokaisen omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Tärkeintä on se, että nuoret pysyvät toiminnan keskiössä ja yhdessä me tarjoamme heille mielekästä toimintaa.