keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Turvapaikanhakijoita palokuntanuorten leirillä Kokemäellä



Olen vuosia pitänyt palokuntalaisten kanssa puheena sitä että nuoret ja riuskat maahanmuuttajat olisivat juuri oikeanlaista porukkaa VPK:n vahvuuteen. Ehdotukseni on saanut pääsääntöisesti hyväksyvää nyökyttelyä, myös meille luontaista empimistä ja hyvin vähän ennakkoluuloista nousevaa suoraa torjuntaa.

Ratin takana on helppo hymyillä!
Viime viikolla avaisimme omalta osaltamme tätä ovea, kun saimme kaksi turvapaikanhakija nuorta suurelle palokuntaleirille Kokemäelle. Asiasta sovittiin leirin johdon kanssa edellisvuonna Halikossa ja siitä asiat eteni toteutukseen tänä vuonna. SPR:n Turun vastaanottokeskuksen ryhmäkodin asukkaat Nastesha ja Jaihou osallistuivat Palokunta tutuksi –kurssille. Molemmat pääsivät majoittumaan Turun VPK:n telttaan ja tutustumaan paremmin turkulaisiin palokuntanuoriin.



Perinteiselle Länsi-Suomen Pelastusalan liiton nuorten suurleirille osallistuu vuosittain n. 1000 palokuntalaista. Aikuisia ohjaajia on n. 300 ja leiriläisiä lapsia ja nuoria n. 700. Leirin organisointi ja toteutus on hoidettu kokonaan vapaaehtoisten voimin. Liiton toimiston väkeä on mukana sivurooleissa. Palokuntaleirillä toteutuu loistavasti vahva vapaaehtoisuus ja näkyy aikuisten välittävä asenne lapsista ja nuorista. Leiri luo vahvan kasvualusta uusille VPK:laisille ja turvaa vapaaehtoisten palokuntien jatkuvuuden. Meillä Punaisessa Ristissä tässä olisi paljon opiksi otettavaa.



Viikon aikana nuoret saavat hyvän käsityksen palokuntaharrastuksesta
Monikulttuurisuus leviää palokuntiin hitain askelin. Ongelmana ei mielestäni ole palokuntien haluttomuus ottaa vastaan tänne muualta tulleita vaan ennemminkin maahanmuuttajien tiedonpuute hyödyllisestä harrastuksesta.

Kun katselin meidän kahta nuorta harjoituskentällä, en ihmettele, jos he ja heidän kaverinsa aloittaisivat palokuntaharrastuksen Turussa.



Pauli Heikkinen
Toiminnanjohtaja
SPR Varsinais-Suomen piiri