keskiviikko 2. elokuuta 2017

Mikä festaripäivystämisessä on niin hauskaa?

Kirjoittaja: 
Aleksi Valjakka
Turun osasto


Olin tänä kesänä kolmatta kertaa mukana Ruisrockin ensiapupäivystyksessä. Kyseessä on Turun osaston ensiapuryhmän vuoden suurin päivystys ja myös koko maan mittakaavassa suurimpien joukkoon lukeutuva. Isojen kesätapahtumien päivystykset kokoavat yhteen ensiapuharrastajia ympäri maata. Tänäkin vuonna kaukaisimmat päivystäjät saapuivat Oulun pohjoispuolelta, ja Ruisrock on merkattuna vuosi toisensa jälkeen monen ensiapupäivystäjän kalenteriin ympäri Suomen. 

Kuvaaja: Aleksi Valjakka
Ruisrockissa päivystämisessä mukavaa on hyvä fiilis niin päivystäjillä kuin asiakkaillakin. Useimmat asiakkaista tarvitsevat ensiapua pikku haavoihin ja nyrjähdyksiin ja he pääsevät hoidon jälkeen jatkamaan hauskanpitoa. Suurin osa apua tarvitsevista hakeutuu itse ensiapupisteelle ja teltassa riittääkin ruuhka-aikoina eli keikkojen välillä tekemistä. Myös kentällä päivystysparin kanssa partiointi on olennainen osa festaripäivystämistä. Pääasiassa partiointi on leppoisaa festariväen kanssa jutustelua ja laastareiden jakamista, mutta toisinaan kentällä tulee vastaan haastavimmat ja yllättävimmät tapaukset. Välillä tarvitaankin isompaa apua ja ensiapupisteeltä löytyy lääkäri, joka voi esimerkiksi ommella siistit haavat paikan päällä. Koen hyvänä, että paikalla on tuttuja vapaaehtoisia terveydenhuollon ammattilaisia, joilta voi kysyä neuvoa ja joiden kanssa yhteistyö sujuu. 

Ruisrockin ensiapuvälineistöä. Kuvaaja: Mika Vilpo
Ruisrockissa työskentelee yli sata Punaisen Ristin vapaaehtoista, joten erilaisia tehtäviä on moneen lähtöön muun muassa triagessa, ensivasteessa, selviämisasemalla ja henkisessä tuessa. Aikaisempina vuosina olen ollut ensiapupäivystäjänä ensiaputeltalla ja partioimassa, mutta tänä vuonna olin uuden haasteen parissa mukana viestitoiminnan hoitamassa. Tehtävään kuului Virve-radioista huolehtiminen, viestinnän seuraaminen ja kuljetusten järjestäminen. Tehtävä oli mielenkiintoinen ja sellainen, jota en kaksi vuotta sitten arvannut edes tarvittavan festaripäivystyksessä, mutta nyt tiedän sen olevan välttämätön osa isoa päivystystä. 

Festaripäivystykset ovat pitkiä ja monipäiväisiä, eikä niiden eteen tehty työ suinkaan rajoitu festaripäiviin vaan valmistautuminen aloitetaan hyvissä ajoin. Vapaaehtoisia tarvitaan suunnittelussa, ensiapupisteen rakentamisessa, tarvikkeiden kuljettamisessa paikan päälle ja tapahtuman loputtua purkamisessa ja varustehuollossa. Tänä vuonna ensiapupisteelle kasattiin mm. kahdeksan telttaa eri toiminnoille ja tuotiin monta autokuormallista kulutustarvikkeita ja kalustoa, kaikki vapaaehtoisten toimesta. Jokainen osallistuu kiinnostuksensa ja aikataulujensa puitteissa. Kaikkien panosta arvostetaan, jotta näin suuri päivystys saadaan järjestettyä. 

Festaripäivystyksien suola on hyvä ilmapiiri, vanhojen ja uusien tuttavuuksien tapaaminen ja se, että saa tehdä runsaasti konkreettista auttamistyötä. Se saa joka vuosi uudestaan ilmoittautumaan mukaan.  


"Milloin ensi vuoden ilmoittautuminen alkaa?" Kuvaaja: Sari Salmi