tiistai 22. elokuuta 2017

Ystävätoiminnassa tunnelma on aina mukavaa ja välitöntä

Kirjoittanut: Tuija Hongisto
Piirin työntekijä 

Vuosittain järjestettävä Ystävien kevätretki kokoaa yhteen noin 100–150 vapaaehtoista ystävätoimijaa eri toimintamuodoista. Retkelle ovat tervetulleita niin henkilökohtaiset- ja omaishoitajanystävät, laitosvapaaehtoiset, saattaja- ja kulttuuriystävät, maahanmuuttajan ystävät kuin eri kerhojen ja ryhmien vetäjätkin. Tämä kaikkien ystävätoiminnan sateenvarjon alla toimivien vapaaehtoisten ”kokoontumisajo” on järjestetty jo pitkälti toista vuosikymmentä eri puolilla Varsinais-Suomea.

Tämän vuoden monipuolisen ja mukavan kevätretken järjestämisestä saamme kiittää Perniön osastoa ja sen toimeliaita vapaaehtoisia. Saimme retkellä katsauksen Perniön mielenkiintoiseen historiaan, pääsimme tutustumaan sen kauniiseen kirkkoon ja Perniön osaston toimipisteeseen Omapaikkaan. Ensiaputaitojamme hioimme Auttaja-kurssilla, josta kiitos kuuluu rastien vetäjille. Nautimme myös Rollo-teatterin esittämästä hauskasta Hukkareissu-näytelmästä, jossa yleisö oli osana esitystä. Päivä oli aurinkoinen ja iloisen puheensorinan täyttämä!
 
Auttajakurssin harjoituksia
Mukavan ja välittömän tunnelman takaa jo sekin, että ystävätoiminnan toiminta-ajatuksena on tuottaa iloa molemmille osapuolille niin ystävää tarvitsevalle kuin tekijällekin.

SPR-osastot! Olisiko teidän osastollanne ajatuksia kevätretkelle ja intoa lähteä toteuttamaan sitä ensi keväänä? Osasto tai vaikkapa naapuriosastot yhdessä voivat tarttua tilaisuuteen. Keskustelkaa asiasta yhdessä ystävätoiminnan palaverissa ja mikäli mielenkiintoa löytyy, voitte ehdottaa piiritoimistolle vuoden 2018 kevätretkeä toimialueellenne. Osaston ystävätoiminnan vapaaehtoiset yhdessä osaston muiden toimijoiden kanssa suunnittelevat ja kartoittavat kohteet, joihin he haluavat retkeläiset tutustuttaa. He sopivat kohteiden kanssa tarvittavista järjestelyistä, kuten kellonajoista ja mahdollisista pääsymaksuista. Retken suunnittelu alkaa usein jo syksyllä.


Paljon ystäviä osallistumassa teatteriin.
Osastolla on keskeinen rooli retken järjestelyissä. Piirin sosiaalitoiminnan vastuuhenkilöt ovat kuitenkin mukana suunnittelussa ja auttamassa mahdollisissa järjestelyissä jo sen alkutaipaleella. Piiri on muutenkin osaston tukena ja järjestää sekä organisoi piirin alueen osastoista mukaan tulevien ystävätoimijoiden kuljetuksen.

Uuden toimintakauden alkaessa, haluan ilmaista vielä sydämellisen kiitokseni kaikille toiminnassa mukana oleville ystävätoimijoille, teette tärkeää ja arvokasta vapaaehtoistehtävää, ja olette osa Punaisen Ristin auttamisen ketjua!

 

Minustako ystävä?

Ihminen kaipaa toisen ihmisen läheisyyttä ja jokaisella on tarve tuntea itsensä tärkeäksi. Ihmiset kuitenkin kokevat olonsa yhä useammin yksinäiseksi. Yksinäisyys voi johtua siitä, ettei ole ketään läheistä kenelle puhua, se voi johtua läheisten menettämisestä, sosiaalisen verkoston puutteesta, ujoudesta tai vieraasta ympäristöstä, tai se saattaa liittyä kenties johonkin uuteen tilanteeseen.

Jos osaat kuunnella ja olla läsnä, sinussa on ystäväainesta! Aikaasikin toki tarvitaan, mutta voit itse päättää, paljonko olet valmis sitä antamaan. Usein vapaaehtoiset ystävät kertovat saavansa toiminnasta enemmän kuin sille antavat.

Perehdytämme sinut tehtävään, ystävänä toimiessasi saat tukea ja neuvoja.


Seuraavat ystävätoiminnan perehdytyskurssit ovat:

ke 13.9. klo 17–20.00 SPR piiritoimisto Yliopistonkatu 24 A, 2 krs. Turku
Ilmoittautuminen https://lyyti.in/ystavakurssisyyskuu2017 viim. 10.9.2017


ke 11.10. klo 17–20.00 SPR piiritoimisto Yliopistonkatu 24 A, 2 krs. Turku
Ilmoittautuminen https://lyyti.in/ystavakurssilokakuu2017 viim. 9.10.2017


ti 14.11. klo 17–20.00 SPR piiritoimisto Yliopistonkatu 24 A, 2 krs. Turku
Ilmoittautuminen https://lyyti.in/ystavakurssimarraskuu2017 viim. 11.11.2017