torstai 10. elokuuta 2017

Enemmän kuin numeroita – monet Suomeen muuttavista kaipaavat tukea alkuvaiheen asettumiseen



Kirjoittaja
Pauliina Pensikkala
monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä

Maailman pakolaistilanne on hälyttävä: YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan vuoden 2016 lopulla pakenemaan joutuneita oli 65,6 miljoonaa, enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Valtavan luvun taakse kätkeytyy yhtä monta yksilöllistä tarinaa, yhtä monta ihmistä. Maailman pakolaisista suurin osa, 86 prosenttia, pakenee kehitysmaihin lähelle konfliktialueita.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen lisäksi Suomi ottaa vastaan vuosittain kiintiöpakolaisia. Yhteensä kiintiöpakolaisia vastaanottavia maita oli 37 vuonna 2016. Suomen pakolaiskiintiö on ollut vuodesta 2001 alkaen 750 henkilöä, lukuun ottamatta vuosia 2014 ja 2015 jolloin pakolaiskiintiötä nostettiin Syyrian konfliktin vuoksi 1050 henkeen.


Tällä hetkellä Suomen Punainen Risti kampanjoi yhdessä yli 40 muun järjestön kanssa pakolaiskiintiön nostamisen puolesta. Kiintiöpakolaisten määrää nostamalla varmistettaisiin mm. perheiden yhdessä pysyminen myös konfliktien aikana. Kiintiöpakolaisten ei tarvitse turvautua salakuljettajien apuun eikä kulkea vaarallisia reittejä: heidät lennätetään turvallisesti Suomeen ja uuteen asuinkuntaansa.


Punainen Risti osallistuu monella tavalla pakolaistyöhön. Me muun muassa:

  • Avustamme kiintiöpakolaisten vastaanotossa
  • Ylläpidämme vastaanottokeskuksia maahanmuuttoviraston pyynnöstä
  • Olemme mukana perheenyhdistämistyössä
  • Välitämme viestejä ja teemme henkilöetsintää, jotta erilleen joutuneet perheenjäsenet löytäisivät toisensa
  • Järjestämme esimerkiksi ystävätoimintaa ja vapaa-ajan aktiviteetteja Suomeen saapuville
  • Tuemme Suomeen muuttaneiden kielen opiskelua
  • Puhumme moniarvoisen ja suvaitsevan yhteiskunnan puolesta

Sinä voit olla mukana auttamassa Suomeen saapuvia. Voit ryhtyä ystäväksi maahanmuuttajalle, olla alkuvaiheen arjen apuna uudelle kuntalaiselle, opettaa suomea vastaanottokeskuksessa asuville tai puhua ja toimia inhimillisemmän ja rasismivapaan yhteiskunnan puolesta.


Toimintaan on helppo tulla mukaan käymällä asiaan perehdyttävä kurssi: esimerkiksi seuraava 
Tulijan tukena ja ystävänä -kurssi järjestetään Turussa 23.9.2017, lyhytaikaisempaan  Arjen apu - toiminaan  voit kouluttautua Salossa 4.9.2017.

Tällä videolla voit tutustua piirin monikulttuurisuustoimintaan:
SPR VS monikulttuurisuustoiminta


”Ihmiselle, joka harkitsee monikulttuurisuustoimintaan mukaan lähtemistä, sanoisin että mukaan vain rohkeasti. Toimintaan ei tarvitse olla sen kummoisempi ihminen, ihan tavallinen ihmisyys riittää.”
                                                            Monikulttuurisuusvapaaehtoinen, SPR Varsinais-Suomi