lauantai 5. elokuuta 2017

PV Abso pelastaa ja hoitaa saaristossa



Kirjoittaja
Erik Lydén
Ensihoitaja ja Punaisen Ristin vapaaehtoinen


Vuosien varrella monelle tutuksi tullut Caritas-toiminta on viime vuosina kehittynyt nopeasti. Meripelastusseuran operoima PV Abso päivystää joka kesä Saaristomerellä, suorittaen kahden järjestön osaajien voimin hyvässä yhteistyössä niin meripelastus- kuin ensivastetehtäviä.

Saaristomerellä päivysti vuosia kesäisin M/S Caritas, joka toimi viranomaisten apuna auttaen saaristossa asuvia ja kulkevia koko kesäkauden ajan. Alus oli Punaisen Ristin omistama ja operoima, miehistön koostuessa pelkästään Punaisen Ristin vapaaehtoisista. Vuonna 2014 Caritas-toiminta otti kuitenkin suuren harppauksen eteenpäin, kun yhteistyökumppaniksi tuli Suomen Meripelastusseura. Caritas-toiminta siirtyi tuolloin kokonaan Turun meripelastusyhdistyksen operoimalle uudelle PV Abso -alukselle, joka alkoi suorittaa sekä meripelastus- että ensivastetehtäviä.

Vapaaehtoispesti saaristossa on
jo monivuotinen perinne.
Kuvaaja Seppo Rantanen
Neljän hengen miehistö ja hyvin varusteltu alus

Uusi alus ja laaja toimenkuva tarkoitti muutoksia myös Caritas-toiminnasta totuttuun miehistörakenteeseen. Nykyään neljän hengen miehistöstä kaksi jäsenistä ovat ensivastekoulutettuja meripelastajia. Varsinaisesta Caritas-toiminnasta aluksella vastaavat Punaisen Ristin osalta ensiauttaja ja hoitovastaava, joista jälkimmäinen on terveydenhuollon ammattilainen. Monet aktiivisista ensiauttajista ja hoitovastaavista omaavat tosin myös meripelastuskoulutusta, eli he voivat toimia miehistössä tarvittaessa koulutustasostaan riippuen myös esimerkiksi kansimiehenä.

Näistä lähtökohdista PV Abso suorittaa nykyään sekä meripelastustehtäviä että ensivaste- ja sairaankuljetustehtäviä viranomaisten apuna. Tarve myös ensivastetoiminnalle on ilmeinen, sillä koko valtakunnassa ensivasteyksiköiden tarve on kiistaton ja lisääntyvä – merialueet eivät muodosta tähän poikkeusta.

PV Abso on varsin pystyvä yksikkö. Miehistön koulutus- ja osaamistaso on sekä meripelastuksen että ensivasteen katsantokannalta korkea. Lisäksi alus on hyvin varusteltu: Aluksen välineistö mahdollistaa meripelastustehtävien ja potilaan kuljettamisen lisäksi perustasoisen ensihoidon antamisen. Tähän kuuluu esimerkiksi peruselintoimintojen turvaaminen, valmius yksinkertaisten ensihoitotoimien suorittamiseen sekä esimerkiksi sydänpysähdyksen saaneen potilaan hoitoelvytyksen käynnistäminen. Käytössä ovat myös perustason ensihoitolääkkeet, kuten esimerkiksi elvytyksessä käytettävä adrenaliini sekä nitrosuihke rintakipukohtauksia varten. Lisäksi alukselta löytyy valikoima käsikauppalääkkeitä pienempiin vaivoihin.

Tätä kirjoittaessani olen tukikohdassa neljän päivän päivystyksessä, jo seitsemäntenä vuonna peräkkäin. Ensimmäisinä vuosinani Caritas-toimintaa päivystettiin vielä Nauvon satamassa, aluksessa yöpyen. Tunnelma oli tuolloin tiivis mutta hyvä - tosin harva pani lopulta pahakseen sitä, että Meripelastusseuran tultua mukaan varsinainen asemapaikkamme siirtyi saareen ja neljän seinän sisälle.
PV Abso on varsin pystyvä yksikkö.
Kuvaaja: Marika Laukkanen


  
Vapaaehtoistoiminnalla vaihtelua ja uusia näkökulmia myös omaan työhön

Sisämaassa asuvana ensihoitajana jokavuotinen komennus saaristoon on minulle jo perinne. Annan mielelläni oman ammattitaitoni käyttöön vapaaehtoistyöhön, kun palkaksi on tarjolla uuden oppimista, tuttujen ja uusien ihmisten tapaamista sekä tietenkin paljon raikasta meri-ilmaa.
Abso auttaa käytännössä kaikissa hätätilanteissa, useimmiten meripelastuskeskuksen tai hätäkeskuksen antaman hälytyksen perusteella.

Ambulanssissa työskentelevälle on ollut mielenkiintoista huomata vuosien aikana, että tehtäväkirjo ja avuntarve on saaristossa hyvinkin samankaltaista kuin mantereella. Verrattuna omaan leipätyöhön, juuri ympäristö ja sen tuomat haasteet tuovat näille keikoille suurimman lisämausteen.

Kuten ensihoidossa, myös merellä tehdään tiimityötä. Myös PV Absolla yhteistyö on voimaa, sillä miehistön roolitus, vastuualueet ja erityisosaaminen ovat erityisen selkeitä. Tyypillisellä tehtävällä istun itse taaempana, hoitovastaavan penkillä. Vieressäni istuu aluksen päällikkö, edessä navigoija ja alusta ohjaava kansimies. Tehtävällä hoidan ensisijaisesti yhteydet ensihoidon kenttäjohtajaan sekä muihin mahdollisesti tehtävään liitettyihin yksiköihin. Tälläinen yksikkö voi olla esimerkiksi rajavartiolaitoksen helikopteri tai ambulanssi, jonka henkilöstön otamme kyytiin maista.

Organisoimme aina tehtävän vaatimalla tavalla sen eri yksiköiden välisen yhteistyön, mitä tehtävän sujuva hoitaminen vaatii.

Yhteistyötä tarvitaan – ja se toimii

Yhtä tärkeää yhteistyötä tehdään kuitenkin myös aluksen sisällä, koko tehtävän ajan. Siinä missä itse viihdyn paljon yhteysvälineiden ääressä, päällikkö ja aluksen miehistö suunnittelee reitin, arvioi matka-ajat ja vastaa kokonaisuudessaan siitä että apu pääsee nopeasti ja turvallisesti perille – vaikka sitten keskellä yötä, pilkkopimeällä merellä.

Ensivastetehtävä merellä vaatii aina hyvää yhteistyötä, sillä tehtävän tehokas ja turvallinen suorittaminen vaatii monenlaista erityisosaamista. Myös miehistön roolituksen on oltava selkeä ja kommunikaation saumatonta - tietoa esimerkiksi sovitusta toimintamallista ja matka-ajoista vaihdetaan tehtävän aikana jatkuvasti. PV Absolla on käytössä ensihoidostakin tuttu ns. suljettu kommunikaatio, jossa käskyt ja keskeiset tiedot pääosin toistetaan. Aluksessa ei olekaan tehtävän aikana juuri koskaan hiljaista.

Olen itse kuluttanut koulun penkkiä ensisijaisesti ensihoidon parissa, joten meripelastajaksi en voi itseäni kutsua – ainakaan vielä. Siksi onkin ollut hienoa huomata, miten jo heti alusta lähtien kahden järjestön – Punaisen Ristin ja Meripelastusseuran - toiminta on PV Absolla nivoutunut erityisen saumattomasti yhteen. Toiminnassa on myös aivan yhteistyön alusta lähtien ollut henki, jossa toisen erityisosaamista arvostetaan ja sitä kautta miehistössä pyritään oppimaan aina uutta - puolin ja toisin. Tämä on mielestäni eräs keskeinen tekijä siinä, että kahden hyvinkin erilaisen järjestön toimijoiden kesken saadaan aikaan luonteva ja hyvä yhteistyö.

Miehistön kokoonpano vaihtelee joka kesä, joten osa on aina tuttuja ja osa tuntemattomia. Selkeät roolit, osaaminen omalla erityisalalla sekä ennen kaikkea yhteinen tavoite ovat joka kerta kuitenkin taanneet toimivan porukan, joka myös puhaltaa yhteen hiileen. Keikoilla tarvitaan jämptiä tekemistä, mutta vapaaehtoistoiminnassa merkitystä on myös sillä mitä niiden välillä tehdään. Saaristossa päivystäminen on ollut myös hauskaa ja opettavaista – kuten vapaaehtoistyön viime kädessä kuuluukin. PV Absolla ”asemapalveluun” kuuluukin harjoittelun ja valmiuden ylläpidon lisäksi perinteisesti myös yhdessäolo, sauna ja hyvä ruoka.